Литовські бізнесмени готові вкласти 15 мільйонів євро у спорудження на Полтавщині сучасного підприємства з переробки та утилізації решток тварин. Власне, йдеться про реконструкцію Хорольського ветеринарно-санітарного заводу. Останній іще з радянських часів став головним болем для влади та мешканців райцентру, оскільки працював, м’яко кажучи, за старими технологіями, без дотримання екологічних стандартів. Минулого року єдине в регіоні підприємство такого профілю взагалі зупинило свою діяльність. Тож дійшло до того, що деякі виробники ковбас та іншої м’ясної смакоти просто викидають кістки, роги та копита сільськогосподарських тварин у яри та лісосмуги...
Керівники області та профільні фахівці поцікавилися у іноземних спеціалістів, як цьому запобігти. 
І днями побували на ветсанзаводі у білоруському місті Ліда. Туди їх запросили представники литовської компанії ARVІ, причетні до будівництва цього підприємства. В тому, що воно відповідає найвищим технологічним та екологічним стандартам якості й безпеки, полтавці переконалися на власні очі. Тож, за словами голови обласної ради Петра Ворони, вже найближчим часом належить подбати про роздержавлення «добитого» заводу в Хоролі, щоб залучити на його докорінну перебудову приватні іноземні інвестиції, а також кошти Європейського банку реконструкції та розвитку.
Це дасть змогу не лише створити нові робочі місця, а й забезпечити наших агровиробників кістковим борошном і білковими добавками, що використовуються як добриво та корм для худоби і птиці. Сьогодні все те їм нерідко доводиться закуповувати за кордоном... Водночас функціонування сучасного ветеринарно-санітарного підприємства відчинить «вікно в Європу» для м’ясної продукції з Полтавщини. Адже, щоб вийти з нею на ринки Євросоюзу, наші переробні цехи і м’ясокомбінати повинні мати сертифікати про те, що вони «цивілізовано» утилізували рештки тварин.

Полтава.