Підтримка України на шляху реформ та євроінтеграції, розуміння європейськими партнерами наших внутрішньополітичних процесів сприятимуть розвиткові демократії та успішності глибинних перетворень у нашій державі.

Про це заявив Голова Верховної Ради Володимир Гройсман під час зустрічі з Віце-президентом Європейського Парламенту Річардом Чарнецьким (на знімку праворуч) у середу.
«Ми зараз проходимо власний шлях народження демократії, і на ньому є як успіхи, так і проблеми», — сказав В. Гройсман. При цьому він наголосив, що Верховна Рада, «будучи достатньо складною, бурхливою, здатна приймати важкі непопулярні рішення», спрямовані на розвиток держави.
«Ми зараз проходимо власний шлях народження демократії, і на ньому є як успіхи, так і проблеми», — сказав В. Гройсман. При цьому він наголосив, що Верховна Рада, «будучи достатньо складною, бурхливою, здатна приймати важкі непопулярні рішення», спрямовані на розвиток держави.
В. Гройсман, зокрема, повідомив про важливі законодавчі акти, що їх ухвалила Верховна Рада для законодавчого забезпечення реформ, ключовою з яких він назвав конституційну реформу у частині децентралізації влади та місцевого самоврядування. Невід’ємною складовою реформи з децентралізації він назвав підготовку до місцевих виборів, які відбудуться 25 жовтня ц. р. У цьому контексті він подякував Європарламенту і особисто пану Р. Чарнецькому за підтримку реформи з децентралізації.
Керівник українського парламенту також висловив сподівання, що Меморандум про взаєморозуміння між Верховною Радою України та Європейським Парламентом про спільні рамки парламентської підтримки сприятиме підвищенню інституційної спроможності єдиного законодавчого органу, і, як наслідок, підвищенню якості законотворчого процесу. «Реформа Верховної Ради є надзвичайно важливою щодо успішності всіх інших реформ, — зазначив він. — Порядок денний в Україні є надзвичайно серйозним, і співпраця з Європейським Парламентом надихатиме нас на досягнення вагомих результатів».
В. Гройсман також висловив переконання у важливості «максимальної взаємодії» між Європейським Союзом та Україною на шляху її європейської інтеграції, надання нашій державі «чіткої перспективи членства в ЄС як стратегічної мети». У цьому контексті він назвав дуже важливим запровадження безвізового режиму для громадян нашої країни, наголосивши, що Україна докладає всіх зусиль до виконання Плану дій щодо лібералізації візового режиму. Запровадження безвізового режиму, підкреслив Голова Верховної Ради, — «сигнал не для української влади, він — для українського суспільства».
Сторони також обговорили питання щодо виконання Мінських домовленостей. «Останніми рішеннями Україна засвідчила свою відданість виконанню Мінських угод», — підкреслив Голова Верховної Ради, додавши, що «ми маємо бути єдині» у необхідності змусити Російську Федерацію до їх безумовного виконання.
В. Гройсман також наголосив на важливості підвищення спроможності українських Збройних Сил шляхом надання нашій державі озброєння оборонного характеру. «Це була б перша лінія оборони Європейського Союзу», — сказав він.
Своєю чергою, пан Р. Чарнецький наголосив, що взаємини з Україною є важливими для усього європейського співтовариства, і заявив, що Євросоюз, Європарламент підтримують нашу країну на шляху реформ.
Віце-президент Європейського Парламенту також зазначив, що політика української влади є «важливим елементом стабільності» на континенті, і наголосив на високому ступеню довіри з боку європейських партнерів.

Прес-служба Верховної Ради.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.