В Україні щорічно на об’єктах природно-заповідного фонду вирубують майже 1 млн. куб. м деревини, що становить площу приблизно 35 га. Переважна більшість таких діянь втілюються під прикриттям санітарних вирубок.

«Це катастрофічно багато. Такі фонди існують не для комерційної заготівлі, а для охорони природи», — стверджує директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.

Досліджуючи цю ситуацію, екологи проїхали всі об’єкти Київської області і отримали нерадісну статистику: кожен третій лісовий заказник та кожне четверте урочище пройдене вирубками (на знімку). На жаль, таку картину можна спостерігати практично на усіх заповідних об’єктах України.
Річ у тім, що режим вирубки на заповідних об’єктах на законодавчому рівні ніяк не регламентується. В заказниках можуть проводити не тільки санітарні, а й вирубки головного користування навіть без згоди Міністерства екології та природних ресурсів України. Таким чином, лісники можуть вільно і безкарно вирубувати потрібну їм кількість дерев.
Хороший 300-літній дуб (приблизно 20 куб. м) коштує в межах 1 млн. грн. В дендропарку «Олександрія» вирубали 50 таких дерев.
Для боротьби з цією ситуацією екологи подали до суду на Кабінет Міністрів. У своїх вимогах вони просять внести до законодавчих актів зміни, які б припиняли здійснення санітарних вирубок на певних територіях та об’єктах ПЗФ.
«В нашій країні охорони природи не існує. Те, що ми бачимо нині, — це звичайне браконьєрство з боку працівників національних парків», — бідкається Володимир Борейко.
За висновками наукових експертів, саме такі знущання над природою призводять до знищення цілого ряду тварин, в тому числі і червонокнижних.

Фото надане Київським еколого-культурним центром.