що її намір відвідати окупований Росією Крим без погодження з українською стороною суперечить вітчизняному законодавству

У зв’язку із наміром французької парламентської делегації відвідати 23—24 липня цього року Автономну Республіку Крим Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман звернувся з листом до керівництва Парламенту Французької Республіки.

«Організоване у такий спосіб та без згоди української сторони перебування французьких парламентаріїв в Криму суперечить українському національному законодавству», — йдеться в листі Голови Верховної Ради на ім’я Голови Сенату Французької Республіки пана Жерара Ларше і Голови Національних Зборів Французької Республіки пана Клода Бартолона.
В. Гройсман висловлює сподівання, що з огляду на тверду і послідовну позицію світового співтовариства, Європейського Союзу і, зокрема, Франції щодо засудження незаконної анексії Криму, «цей візит жодним чином не відображає офіційну позицію Парламенту Франції і не був підтриманий та погоджений його керівництвом».
«Сподіваючись на подальший розвиток дружньої, довірливої та взаємовигідної україно-французької міжпарламентської взаємодії, хотілося б почути ваші думки з приводу цієї події, за допомогою якої окремі політики намагаються поставити під сумнів територіальну цілісність нашої держави», — йдеться у листі.

Прес-служба Верховної Ради.

***

До речі, із спеціальною заявою з цього приводу виступило й вітчизняне Міністерство закордонних справ. «Вважаємо таку поїздку французьких парламентаріїв безвідповідальним кроком», — йдеться у зверненні.
Засудили такий вчинок французьких колег і в Європарламенті. «Це не відповідає позиції Європарламенту. Ми цей візит засуджуємо. Він абсолютно не збігається з баченням ЄС. Це приватний візит і ніякого відношення до позиції ЄС щодо Криму не має», — заявив депутат ЄП від Литви Петрас Ауштрявічюс. Глава французького МЗС Лоран Фабіус визнав, що шокований рішенням групи депутатів відвідати Крим.