Проблему з шотландською «гуманітаркою» для українських переселенців вдалося розв’язати лише після виступу «Голосу України».

«Голос України» вже розповідав про поневіряння громадянина Великої Британії Коліна Міллера (на знімку), котрий привіз до України гуманітарну допомогу переселенцям і застряг тут через відмову Львівської митниці оформити документи на вантаж. Машина з білизною, одягом, засобами гігієни, зібраними чуйними мешканцями шотландського міста Келсо, три тижні без руху стояла у Херсоні. А священнослужителі тутешньої церкви святого Інокентія та активісти благодійного фонду «Гаврош», котрі мали приймати й розподіляти подарунки між переселенцями, боялися навіть почати розвантажувати авто, щоб часом у контрабандисти не записали. І лише після публікації парламентської газети, яку «підхопили» місцеві інтернет-медіа, справа зрушила з мертвої точки.
«Херсонська митниця зрештою дала дозвіл розвантажити «гуманітарку». Частину сховища під неї нам безплатно надали у Головному управлінні Держслужби з надзвичайних ситуацій Херсонщини. Хлопці-рятувальники на добровільних засадах власноруч вивантажили всю допомогу. За що їм низький уклін, адже це дев’ять тонн різних речей, — розповідає президент фонду «Гаврош» Галина Кулешова. — Міністерство юстиції України зареєструвало нашу організацію як законного отримувача гуманітарної допомоги з-за кордону, тож Колін Міллер поїхав додому з легким серцем. Але обіцяв незабаром повернутися — вже з двома машинами «гуманітарки».
З того, що нарешті дістанеться вимушеним переселенцям з Донеччини та Луганщини, вони найбільше радіють не одягу чи білизні, а ліжкам.
Адже в гуртожитку, де вони отримали прихисток, стоять старезні панцирні одоробла з металевою сіткою, розтягнутою мало не до підлоги. Щоб можна було спати, на ліжка поклали дерев’яні дошки, а вже на них такі само старі матраци. Відпочинком у таких умовах був би задоволений хіба що якийсь індійський йог, але ж серед переселенців йогів якраз і не знайшлося. Тож вони з нетерпінням чекають, коли митники нарешті дозволять їм отримати ліжка з Шотландії і вперше за багато місяців зможуть виспатися досхочу.

Херсон.