Питання економічної стратегії України розглядали під час засідання Національної ради реформ, що відбулося під головуванням Президента Петра Порошенка та за участі Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана і Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка.
«Завдання, які стоять перед нами під час розробки  економічної стратегії, — чесно говорити з людьми, визнати, що ми можемо зробити та чітко це задекларувати і забезпечити. Про те, що країна не може зробити, — також треба чесно сказати людям», — заявив глава держави, наголосивши, що економічна стратегія повинна бути зрозумілою всьому народові. 
Він також зазначив, що дві попередні спроби здійснити структурні реформи в Україні зазнали невдачі через три чинники: брак політичної волі та реформаторської політичної більшості в парламенті, потужний опір з боку організованих груп впливу, які захищали свої вкорінені інтереси, та популізм.

Бійтесь данайців, що дари приносять!

На думку Президента, саме з проявом популізму пов’язане нещодавнє ухвалення Верховною Радою законопроекту про реструктуризацію валютних кредитів. «Політична кон’юнктура, особливо зараз, перед місцевими виборами, дається взнаки. Наближення цих виборів спонукає певних політиків до солодких обіцянок, нездійсненних мрій, відвертого популізму», — підкреслив П. Порошенко та зауважив, що нині, замість компартії, яка не потрапила до парламенту, з’явилися нові «обіцяльники», з тією лише різницею, що лівацькі ідеї прикривають не червоним, а національним прапором. «Такі ідеї не мають мати місця в нашій коаліції. Ми повинні діяти відповідно до положень нашої Коаліційної угоди», — наголосив Президент, зауваживши, що популізм час від часу дозволяв політикам забезпечувати миттєві соціальні покращення для людей та знімати з цього електоральні вершки, проте в довгостроковому плані саме через цей популізм українці змушені платити надзвичайно велику і болісну ціну. «Недарма кажуть: бійтеся данайців, що дари приносять!» — сказав П. Порошенко.

Розробляється ліберальний економічний маніфест

«Люди вимагають дуже рішучих дій у реформах», — зазначив глава держави, ділячись своїми враженнями про відвідини Сєверодонецька. При цьому він висловив переконання, що важливо відшукати не найпростіший, а найправильніший економічний рецепт, який дозволить поліпшити життя людей у довгостроковій перспективі. «Для цього потрібне високе та стале економічне зростання. А щоб забезпечити таке зростання, треба гарантувати високий рівень економічної свободи та ефективний привабливий інвестиційний клімат», — сказав він та підкреслив, що саме такий шлях примноження національного багатства і наблизить той момент, коли ми зможемо впроваджувати і ефективну соціальну політику, і стабільно підвищувати рівень життя українців, причому надовго, а не лише перед черговими виборами.
Щоправда, П. Порошенко радить не забувати про фактор часу, оскільки люди не можуть чекати покращення життя вічно, тому, вважає він, шлях реформ треба «не просто пройти прискореним темпом, а пробігти».
Анонсуючи нову концепцію економічних реформ, яку готує міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус, Президент назвав цей документ «ліберальним економічним маніфестом, який повною мірою відповідає і Коаліційній угоді, й програмі дій уряду». На підтвердження правильності такого підходу П. Порошенко зауважив, що світовим досвідом вже давно доведено, що країни, які дають своїм громадянам більше економічної свободи, досягають вищого рівня доходів та кращих стандартів життя. Якраз таким шляхом пішли країни — колишні члени соцтабору із Центральної та Східної Європи, які здійснили успішні реформи. У зв’язку з цим глава держави висловив підтримку ініційованій        А. Абромавичусом «дерегуляційній гільйотині», тобто широкомасштабному перегляду та скасуванню більшості регуляторних актів, висловивши при цьому побажання, щоб ці плани якомога швидше втілювалися в життя.

Замість багатьох внесків — єдиний податок на зарплату

Ще одним важливим завданням Президент вважає проведення податкової реформи, тож це питання планується розглянути під час наступного засідання Національної ради реформ. «Так, нам треба більше надходжень. Але ця річка швидко висохне, якщо ми у відповідності зі стратегією економічної лібералізації не використаємо реформу для стимулювання вільного підприємництва та економічного розвитку. Реформа не повинна вилитися у збільшення податкового навантаження на економіку, у збільшення податкового тиску», — наголосив П. Порошенко, додавши, що єдине, де він точно готовий підтримати збільшення податків — це в частині оподаткування розкоші. Зазначивши, що Верховна Рада досі так і не ухвалила відповідний закон, глава держави закликав парламентаріїв повернутися до цього питання, бо це додаткове джерело доходів та відновлення справедливості.
Нацрада також розглянула пропозиції Мінекономіки щодо зменшення навантаження на фонд заробітної плати. «Це найскладніша проблема, яка у нас залишилася невирішеною після останніх змін до Податкового кодексу. Сьогодні на наш розгляд буде запропоновано ідею об’єднання податку на доходи фізичних осіб, єдиного соціального внеску та військового збору в єдиний податок на заробітну плату», — повідомив П. Порошенко. Він також заявив, що не підпише податкову реформу, якщо вона не передбачатиме збереження єдиного податку для малого та середнього бізнесу. «Ми чітко маємо розуміти, що це збереження робочих місць, що значного надходження до держбюджету це не дасть, але виштовхне значну частину бізнесу, який ще жевріє, у тінь. Дискусію по ставках вважаю допустимою, але головне в цій системі — її простота в адмініструванні, і ця перевага має бути збережена для всіх груп», — наголосив Президент.
Глава держави також назвав неприпустимим ухвалення податкових змін методом «сьогодні на вчора». «Чи є потреба й цього разу ставити бізнес догори дригом? Чи ми все-таки зафіксуємо в перехідних положеннях нового Податкового кодексу поетапне впровадження нововведень, що дасть можливість бізнесу і громадянам планувати і готуватися до їхньої імплементації», — сказав Президент та закликав пришвидшити обговорення податкової реформи.

Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).