Після теракту, скоєного організацією «Ісламська держава» у турецькому місті Суруч і загибелі 32 людей, у четвер ісламісти спричинили нову напругу на турецько-сірійському кордоні. З території Сирії вони обстріляли позиції турецьких військовослужбовців у південній провінції Кіліс.

Як повідомило інформагентство DHA, в результаті обстрілу загинув офіцер і поранено кілька солдатів. Танковим вогнем у відповідь позиції бойовиків було подавлено, хоча поодинокі постріли з легкої зброї було чутно ще кілька годин. Турецькій владі довелося терміново евакуювати мешканців прикордонного села Айше Тюркмен. До місця інциденту було спрямовано винищувачі, але відкривати вогонь їм не довелося.
Віце-прем’єр Туреччини Бюлент Аринч повідомив, що влада країни ухвалила рішення звести модульну стіну на кордоні з Сирією довжиною у 150 кілометрів. Її зможуть за необхідності розбирати й переміщати на інші критичні ділянки. У найнебезпечніших місцях кордон зміцнять колючим дротом і встановлять прожектори. Звісно, всю майже 900-кілометрову лінію перекрити стіною не вдасться, тому в деяких місцях військові почнуть рити траншеї. Будуть відремонтовані й прикордонні дороги — для швидкої евакуації населення і підходу військової техніки у разі небезпеки. На всі роботи зі зміцнення кордону уряд Туреччини має намір виділити 86 мільйонів доларів.
До речі, після багатомісячних переговорів турецька влада дали дозвіл на розміщення на своїй території бойової авіації США, за допомогою якої завдаватимуться повітряні удари по позиціях «Ісламської держави». Американські винищувачі використовуватимуть військово-повітряні бази Туреччини, розміщені поблизу кордону із Сирією.
До речі
Політичне життя Туреччини, як і сектор безпеки, увійшло в зону турбулентності. Голова Партії справедливості й розвитку (ПСР) і виконуючий обов’язки прем’єр-міністра Ахмет Давутоглу днями провів низку зустрічей із лідерами опозиційних партій, що пройшли до Великих національних зборів (парламент) після проведених 7 червня парламентських виборів. На них обговорювалися питання формування нового уряду. Поки що жодна з політсил не дала згоди увійти в коаліцію із ПСР. Тому прем’єр не виключає можливості дострокових виборів. Інформагентство «Анадолу» нагадало, що новий уряд Туреччини має бути сформований до 23 серпня.