У Сенегалі заплановано початок судового процесу над колишнім диктатором Чаду, якому інкримінують злочини проти людяності. Хіссен Хабре очолював країну вісім років — до 1990-го, коли після державного перевороту він втік до Сенегалу. На нього покладають відповідальність за вбивство 40 тисяч людей і за 200 тисяч актів катувань.

«Я хочу покласти цьому край. Бо не хочу, щоб ні моя дитина страждала, ні я, ні мої родичі, ні будь-яка людина... Я чекаю суду, хочу справедливості для всіх нас», — цитує «Євроньюз» слова секретаря Асоціації жертв злочинів режиму Хіссена Хабре Жинета Нґарбає.
За словами адвоката і представника організації Human Rіghts Watch Ріда Броді, вперше суд однієї країни, Сенегалу, судитиме колишнього лідера іншої країни, Чаду, якого обвинувачують у злочинах проти прав людини. «Ця справа, через 25 років, є результатом кампанії жертв Хіссена Хабре, які стали головними її героями, — каже захисник. — Це попередження усім диктаторам: якщо вони вдаватимуться до звірств, то їм не вдасться уникнути переслідування їхніми жертвами».
Юристи колишнього диктатора, якому зараз 73 роки, заявляють, що він невинний за всіма пунктами обвинувачення, і прогнозують, що через стан здоров’я він не з’явиться у суді. Справу розглядатиме Надзвичайна Африканська Палата. Планується, що розгляд триватиме три місяці, свідчити проти Хіссена Хабре готові понад сто постраждалих від його режиму.