Національний банк України презентував пам’ятну монету «Київський князь Володимир Великий», присвячену творцю середньовічної європейської держави, що виникла на берегах Дніпра. Як зазначив заступник голови НБУ Яків Смолій, двадцятигривеник введено в обіг напередодні свята хрещення Київської Русі-України, запровадженого у 2008 році.

«Презентуючи нову монету, хочу підкреслити, що у своїй нумізматичній діяльності Національний банк України постійно звертається до наших витоків, намагається висвітлити найважливіші та найцікавіші події та постаті тисячолітньої історії нашої держави», — каже Яків Смолій.
За його словами, НБУ вже випускав грошові одиниці, присвячені Володимиру Великому — у 2000-му, 2008-му та 2013 роках. Таке часте звернення до постаті хрестителя Київської Русі не є випадковим, адже князь був великим реформатором, доклав багато зусиль до розбудови Києва, зводив храми і навіть карбував власні монети — златники і срібляники.
Директор Департаменту грошового обігу Віктор Зайвенко наголосив, що концепція пам’ятної монети «Київський князь Володимир Великий» розкриває основні державотворчі діяння правителя — на ній зображено і фрагмент забудови стародавнього Києва, і одну із перших монет Київської держави.

 

Заступник голови НБУ Яків Смолій (праворуч) і директор Департаменту грошового обігу Віктор Зайвенко під час презентації пам’ятної монети.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.