Учора представники фракцій, що входять до парламентської коаліції, а також Опозиційного блоку зустрічалися у Верховній Раді з делегацією Європейського Парламенту на чолі з главою Комітету Європарламенту в закордонних справах Ельмаром Броком. Зустрічі проходили за зачиненими дверима, однак, як розповіли потім народні депутати, — обговорювали питання дотримання Україною Мінських домовленостей, конституційну реформу та зміну виборчого законодавства, процес децентралізації, долю парламентської коаліції.

Лідер фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко зауважив, що більшість делегації Європарламенту займає «радикальну проукраїнську позицію» і у своїх країнах, і в Європарламенті. Хоча наразі, зазначив депутат, ідеться не про посилення санкцій з боку Європи щодо Росії, які болюче б’ють по російській економіці, а хоча б про їх збереження.
«Утримати ці санкції, якщо Україна припиняє дотримуватися Мінських угод, на думку європейців, є неможливим, — сказав Юрій Луценко. — Їхній меседж — ми будемо вашими союзниками й надалі нищитимемо економічну потугу Кремля, надалі продовжуватимемо фактично дипломатичну ізоляцію Кремля за умови, що ми разом до-
тримуватимемося Мирного плану». Політик наголосив, що Мінські угоди нам потрібні для «збереження всесвітнього антипутінського фронту», а також для дипломатичної та фінансової допомоги з боку ЄС і США. А в іншому разі ми залишимося сам на сам із колосальним агресором. «Наше завдання — не дати зірвати міжнародний антипутінський фронт, і воно не менш важливе, ніж посилення боєздатності українських Збройних Сил», — підкреслив Ю. Луценко.
Говорячи про долю Донбасу, Луценко заявив, що українська влада не має відновлювати зруйновану бойовиками інфра-структуру на територіях, які досі підконтрольні бойовикам. Однак може закуповувати вугілля з територій, які нині нам непідконтрольні, а зароблені кошти мають використовуватися на відбудову Донбасу.
Перший заступник голови фракції «Народний фронт» Андрій Тетерук розповів, що українські парламентарії запевнили європарламентаріїв, що Україна дотримуватиметься Мінських домовленостей, і ми прагнемо вирішення конфлікту на сході України виключно у мирний спосіб. «Жодних бойових дій, які б призвели до значного погіршення обстановки і  до сотень тисяч загиблих не тільки військових, а й цивільного населення, Україна не прагне, — заявив Тетерук. — Тому світова спільнота, яка надає нам допомогу, може бути впевнена, що Україна виконує взяті на себе зобов’язання, і ми прагнемо саме в мирний спосіб розв’язати цю проблему».
Опозиційний блок на зустрічі з європарламентаріями запропонував надіслати міжнародних спостерігачів на місцеві вибори, і керівництво Європарламенту підтвердило, що пришлють моніторингову місію, хоча зазвичай вони цього не роблять, — повідомив заступник голови фракції Опозиційного блоку Олександр Вілкул. Він відзначив, що бачить інтерес до України з боку Європи. «Але вони хочуть розмовляти не гаслами, а мовою конкретики: конкретних законів, проектів, у тому числі й інфраструктурних», — сказав депутат. У яких регіонах будуть присутні спостерігачі від Європарламенту — не обговорювали, але, безумовно, за словами О. Вілкула, передусім на південно-східній Україні.
На це Юрій Луценко зауважив, що не заперечує проти моніторингу будь-яких виборів з боку Євросоюзу, хоча досі не було жодного прецеденту моніторингу місцевих виборів Європарламентом чи іншими міжнародними інституціями. «Проте ми готуємося до прозорих виборів, тому не бачу жодної проблеми у будь-якому контролі», — додав Луценко.
Присутній на зустрічі представник фракції «Батьківщина» Борис Тарасюк відзначив, що Європарламент займає досить чітку і послідовну позицію щодо врегулювання ситуації на сході України. Водночас він нагадав, що фракція «Батьківщина» не голосувала за закон про особливий порядок місцевого самоврядування в деяких районах Донецької та Луганської областей 16 вересня минулого року, і вважає: цей закон прийнято з порушенням Регламенту, що може бути підставою для визнання його неконституційним. Проте Тарасюк наголосив: «Мінські домовленості, хоч би як хто до них ставився, є шансом до миру. І будь-який шанс, навіть один до ста, треба використати, для того, щоб припинити війну і вбивства людей».

ФАКТ

22 липня, у рамках нової програми макрофінансової допомоги Україні, Єврокомісія виділила 600 мільйонів євро на підтримку економічної стабілізації країни і впровадження реформ.

Тим часом...

Глава Комітету Європейського парламенту в закордонних справах Ельмар Брок (на знімку) на вчорашній прес-конференції заявив, що ЄС продовжує допомагати Україні, незважаючи на кризу в Греції. «Незважаючи на дискусії довкола Греції, пріоритет України вище для нас», — сказав Брок. Він також відзначив, що не тільки ЄС, а й США підтримують Україну, однак ЄС надає більше фінансової допомоги. «США також свідчать про свою підтримку України, але Євросоюз виділяє суми в чотири рази більші, аніж США», — сказав єпропарламентарій. Брок також зазначив, що тривають перемовини з урядом України про зону вільної торгівлі, яка має почати діяти з 1 грудня 2016 року, й висловив сподівання, що це матиме ефекти і для простих громадян. Брок наголосив на потребі продовження реформ в Україні та децентралізації влади. «Питання децентралізації — це спосіб модернізувати країну», — сказав представник Європарламенту.

 

Народні депутати від Опозиційного блоку Володимир Гусак, Олександр Вілкул, Юрій Павленко.

 

Віктор Вовк (Радикальна партія Олега Ляшка), Наталія Кацер-Бучковська («Народний фронт»), Андрій Тетерук («Народний фронт»), Олена Сотник («Самопоміч»), Борис Тарасюк («Батьківщина»).

Фото Олександра КЛИМЕНКА.