Сьогодні, 28 липня, на прохання Туреччини рада НАТО на рівні послів усіх 28 країн-членів Альянсу проведе консультації щодо протидії екстремістам «Ісламської держави» і курдським сепаратистам. «Туреччина попросила про цю зустріч у зв’язку із серйозністю ситуації після жахливих терактів в останні дні й для інформування союзників про заходи, що їх вона вживає», — йдеться у повідомленні штаб-квартири Альянсу.

У п’ятницю, після вибуху в Суручі, відповідальною за який є «ІД», і вбивства двох поліцейських бойовиками Робочої партії Курдистану (РПК), турецькі ВПС почали бомбування з повітря позицій ісламістів у Сирії та баз РПК біля кордонів у північному Іраку. Операція супроводжувалися «зачисткою» сухопутними військами позицій бойовиків РПК, які переховувалися у печерах, бункерах і мали склади зброї та продовольства в гірських районах поблизу турецько-іракського кордону. В результаті бомбувань загинув один із лідерів бойової організації курдів Йондер Аслан.
Крім того, в багатьох містах Туреччини 5 тисяч поліцейських провели антитерористичну операцію, під час якої було затримано понад 600 осіб, підозрюваних у пособництві терористам — і курдам, і ісламістам. У п’ятницю ввечері в Анкарі та Стамбулі відбулися акції протесту проти бойових дій Туреччини біля Сирії та Іраку. У суботу прем’єр-міністр країни Ахмет Давутоглу заявив, що авіація і армія продовжать воєнні операції. Він відзначив, що для країни курдські бойовики не менш небезпечні, ніж ісламісти. На вихідні турецькі винищувачі знищували їхні бази.
Неоднозначну реакцію ці авіаудари викликали й у союзників Туреччини по НАТО. США підтримали Анкару, наголосивши, що в Туреччині РПК вважається «терористичною структурою». А канцлер Німеччини Ангела Меркель закликала Ердогана все-таки розділяти курдів і ісламістів й продовжити мирні переговори із РПК. Її підтримала й верховний представник Європейського союзу з іноземних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні. Але потяг примирення, здається, уже пішов. Заборонена в Туреччині Робоча партія Курдистану оголосила, що примирення з Анкарою «втратило свій сенс» після того, як турецькі ВПС завдали повітряних ударів по позиціях курдів в Іраку.
А на думку багатьох турецьких оглядачів, загострення ситуації на кордонах Туреччини із Сирією та Іраком не випадкове. Рішучими діями проти терористів і сепаратистів президент Реджеп Ердоган намагається залучити на свій бік нових виборців у випадку дострокових парламентських виборів. Їх оголосять у країні, якщо до 23 серпня не буде створено новий уряд.