На тлі розмов про мир і виконання нових Мінських домовленостей, досягнутих 21 липня на переговорах Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі, але, до речі, ще не підписаних, російсько-терористичні угруповання в зоні бойових дій, схоже, заспокоюватися не збираються. Про це свідчить кількість обстрілів позицій українських сил і мирних населених пунктів.


За даними групи «ІС», бойовики закінчують формування великих тактичних груп на лінії Тельманове — Червоноармійське — Безіменне. Нарощування сил і техніки на лінії розмежування. Загострилася обстановка на ділянці Мар’їнка — Красногорівка — Лозове. Напередодні в Щасті Луганської області йшли активні бої: гібриди намагалися штурмувати позиції української армії, задіявши танки.


«Демілітаризація буферної зони» на Донбасі з боку російсько-терористичних військ у реальності являє собою активне застосування важких озброєнь — 120-мм мінометів, 122-мм і 152-мм стволової артилерії, бронетехніки. Супротивник продовжує вести розвідку й намагається розв’язати у тилах сил АТО диверсійно-терористичну («мінну») війну силами ДРГ», — констатує координатор групи Дмитро Тимчук.


Тим часом українська сторона демонструє міжнародним спостерігачам своє виконання Мінських угод в однобічному порядку, старанно реалізовуючи один з їхніх пунктів, а саме — демілітаризація Широкиного. Нагадаємо, що лідери країн «нормандської четвірки» у своїй телефонній нараді 23 липня щодо Широкиного попросили ОБСЄ і Спільний центр з контролю і координації питань припинення вогню знайти до 3 серпня (до цього дня, за словами Президента України, повинні бути підписані угоди, про які домовилися на останньому засіданні в столиці Білорусі. — Авт.) практичні рішення виведення українських військ...


Процес пішов. Бійці батальйону «Донбас» повністю вийшли із Широкиного. Замість добровольців на блокпостах і на позиціях стали морпіхи. 


Створення демілітаризованої зони не означає вихід з Маріуполя, ми тільки відводимо озброєння. Якщо буде потреба, його оперативно повернуть на свої позиції... Про це у вівторок на брифінгу поінформував речник АТО Дмитро Гуцуляк. 


Говорячи про Широкине, Гуцуляк відзначив, що там буде обладнано постійно діючий спостережний пункт Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ й Спільного центру контролю та координації припинення вогню (СЦКК).
Однак учора вранці ситуація змінилася, і стратегічну висоту вирішили покинути й міжнародні спостерігачі. Місія ОБСЄ більше не перебуватиме в Широкиному через поранення там одного зі своїх співробітників. Але при цьому продовжуватиме моніторити цей район. Про це повідомив речник Організації зі співробітництва і безпеки в Європі Майкл Боцюрків. За його словами, місія переглядає свою діяльність у певних зонах конфлікту.
На цьому тлі військово-політичної гри в Мінські домовленості навіть у нашому Генштабі не бачать прогресу з їхнім реальним виконанням. І пов’язують це з постійним порушенням режиму тиші з боку супротивника. Про це заявив перший заступник начальника Генштабу генерал Геннадій Воробйов у понеділок під час зустрічі з командувачем ВПС збройних сил США в Європі генералом Френком Горенцом, інформує прес-служба Генштабу ЗСУ.


«Нині ми цілком контролюємо ситуацію, а угруповання військ у районі проведення АТО дає змогу адекватно реагувати на зміни в обстановці. Також, виходячи з наявної у нас інформації, залишається високою ймовірність повномасштабного вторгнення збройних сил Російської Федерації», — заявив Воробйов.