Ситуація на фондових біржах Китаю у понеділок знову напружила Азію. Схоже, цей чинник став постійною загрозою. Індекс Shanghaі Composіte у понеділок втратив 8,48%, або 345 пунктів, показавши найнижчий результат із лютого 2007 року та другий — від моменту відкриття біржі 1900 року! На 8% впали в ціні енергетичний, промисловий, технологічний, добувний, телекомунікаційний сектори.

«Полетіли» донизу й інші провідні індекси китайського ринку. Shenzhen Component втратив 7,59%. Індекс SSE 50, який відстежує акції 50 найбільших шанхайських компаній, упав на 9%; CSІ 300, що охоплює 300 компаній в Шанхаї та Шеньчжені, — на 8,56%; ChіNext, який вважається китайським аналогом NASDAQ, — упав на 7,4%.


Китайський фондовий ринок лихоманить уже не перший місяць. Однак після різкого обвалу на початку липня Пекін вжив безпрецедентних заходів. На підтримку фондового ринку тільки з державної казни виділили 41,8 млрд. доларів, упродовж кількох днів було призупинено торгівлю акціями майже половини компаній. У результаті ринок вдалося не тільки стабілізувати, а й домогтися відчутного зростання. Тож оптимісти сьогодні стверджують, що понеділковий обвал — це просто корекція, і незабаром все ввійде в своє русло.


Та зрозуміло, що причини «нового відкату» глобальніші, вони полягають у сповільненні зростання китайської економіки. Саме в понеділок надійшла статистика про те, що прибуток промислових підприємств в Китаї у червні знизився на 0,3%. Крім того, зросли ціни на деякі продукти харчування, що вплине на загальний рівень інфляції, а отже, є загроза більш жорсткої монетарної політики з боку Центробанку. На настрої інвесторів, вочевидь, вплинув і заклик МВФ до китайської влади відмовитися від заходів із підтримки фондового ринку.


На тлі падіння на фондовому ринку Китаю другий день помірним зниженням основних показників відкриваються торги й на найбільшій в Азії Токійській фондовій біржі. В понеділок, за підсумком дня, індекс Nіkkeі, що відстежує курси акцій 225 провідних компаній країни, знизився на 0,95%, більш широкий індекс TOPІX — на 1,08%. Така само тенденція продовжилася і у вівторок. Ключовий індекс Nіkkeі за перші 15 хвилин торгів знизився на 1,09% , а TOPІX — на 1,18%. Японські фінансові аналітики не приховують: «Сьогодні все залежатиме від того, як себе поводитимуть котирування в Китаї», — заявив один із них Тошіхіко Мацуне. Ситуація в КНР спричиняє неабияке побоювання в інвесторів, пишуть вони, адже йдеться про ризики не на регіональному, а на світовому рівні.


Токіо.