Усе керівництво ФСБ — двадцять два вищі, багатозіркові чини на чолі з головою генералом армії Олександром Бортниковим — одразу стали доларовими мільйонерами. Друзі Путіна «прихватизували» 4 гектари землі в елітному підмосковному селищі Рубльовка, розподілили (по справедливості) між собою і спекулятивно продали. Ціна «однієї сотки» потягнула на 100 тисяч американських доларів. У підсумку кожен одержав по 2—3 мільйони «зелених».

Історія така: у поліклініки ФСБ був відомчий дитячий садок в елітній частині Підмосков’я. Дитсадок передали під забудову дачами й нарізали 22 ділянки. Ці землі безплатно роздали, рішенням генерала Бортникова, високопоставленим ФСБшникам. Трудівники «плаща й кинджала» продають ділянки надійному бізнесменові, а мільйони американських доларів ховають у сейфи на Луб’янській площі. Повний список нуворишів-генералів, із зазначенням прізвищ і посад, публікують багато російських ЗМІ.


Уся «таємна операція» з цього захисту національної безпеки РФ була досліджена, запротокольована журналістами з «Новой газеты». Кремль відмовився коментувати цей спекулятивний скандал, який яскраво ілюструє нинішню владу. Сьогодні господарями життя в Росії є офіцери трьох десятків спецслужб і, звісно, армійські генерали міністра Шойгу. Як писав класик, вони і є «мозок нації». Розмахуючи прапорами ненависті до України, популяризуючи ідею «русской весны» на Донбасі, підживлюючи людьми й зброєю війну, путінська влада сповідує принцип генерала Франко: «своїм — усе, чужим — закон». Напевно тому, найкращі й найсміливіші російські журналісти ставлять риторичне запитання: «І ці люди вчать нас патріотизму?» Опозиціонер Олексій Навальний назвав генералів ФСБ «шахраями-злодіями», які вимагають «від нас росіян терпіння, поки підлий Захід запроваджує проти Росії економічні санкції».


Але, хоч як парадоксально, рейтинги Путіна, як і раніше, зашкалюють від симпатій і захвату обивателів.


Москва.

ДО РЕЧІ

Шведські дайвери компанії Ocean X Team заявили, що виявили в територіальних водах країни затонулий російський підводний човен. Розміри субмарини близько 20 м у довжину і 3,5 м у ширину. «Неясно, наскільки човен старий і як довго він пролежав на дні, але кириличні літери на корпусі вказують на те, що він російський», — заявив один з дайверів Штефан Хогеборн. За його словами, корабель не має жодних зовнішніх помітних ушкоджень, а люки його зачинені.


Нагадаємо, в середині жовтня 2014 року Швеція ініціювала масштабну операцію із пошуку іноземної субмарини у своїх територіальних водах. За повідомленнями ЗМІ, човен міг належати Росії. Преса повідомляла, що шведи перехопили сигнал про допомогу російською мовою. Міноборони РФ категорично заперечувало будь-які подібні припущення, інформує Бі-бі-сі.