Заступник Голови Верховної Ради України Руслан Кошулинський зустрівся з делегацією ОБСЄ на чолі з Верховним комісаром ОБСЄ у справах національних меншин Астрід Торс (на знімку праворуч).

Учасники зустрічі обговорили питання щодо стану підготовки закону про розвиток і застосування мов в Україні, над яким працювала Тимчасова спеціальна парламентська комісія, та поточну ситуацію в Україні. Зокрема, пані А. Торс цікавили можливі терміни ухвалення нового мовного закону та проблеми, що виникли під час його підготовки.

Заступник Голови Верховної Ради зазначив, що на сьогодні є два варіанти розвитку подій щодо цього документа. За його словами, комісія, до складу якої ввійшли представники всіх фракцій парламенту, фахівці та експерти з різних регіонів України, представники національних меншин, взяла за основу законопроект групи експертів під керівництвом Леоніда Кравчука. Р. Кошулинський повідомив, що на наступному пленарному тижні звернеться до парламенту із пропозиціями щодо подальших дій стосовно законопроекту про розвиток і застосування мов в Україні.

Р. Кошулинський вважає, що одним із шляхів подальшого розгляду законопроекту є прийняття за основу базового запропонованого законопроекту Л. Кравчука, який буде передано до міжнародних експертних організацій, зокрема Венеціанської комісії, Ради Європи, ОБСЄ. «Цей законопроект був компромісним варіантом, який об’єднав комісію», — сказав він.

Після отримання експертних оцінок, пропозицій, зауважень та висновків документ буде повернуто до опрацювання Верховній Раді. А ті пропозиції, що стосуються змін до Конституції України, буде направлено до комісії, яка працює над удосконаленням Основного Закону. «Покладаючись на висновки міжнародних експертних організацій, буде набагато легше вести подальшу роботу над законопроектом», — наголосив він.

Другий варіант, за його словами, передбачає необхідність продовження роботи комісії для врахування всіх пропозицій, у тому числі й тих, що потребують конституційних змін.

Своєю чергою, з метою прискорення отримання необхідних експертних висновків,      А. Торс запропонувала направити законопроект про розвиток і застосування мов в Україні до Верховного комісара ОБСЄ. «Для консолідації суспільства Верховний комісар ОБСЄ готовий опрацювати цей документ», — заявила вона.

Р. Кошулинський погодився на таку пропозицію, зазначивши, що в такому разі «можна було б почати обговорення редакції нового закону». «Процес обговорення має бути максимально широким», — підкреслив він і додав, що «абсорбувавши пропозиції до законопроекту, можна вже буде його реєструвати та виносити на обговорення парламенту».

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

ДОВІДКОВО

Тимчасову спеціальну комісію з підготовки проекту закону України про розвиток і застосування мов в Україні Верховна Рада України створила 4 березня 2014 року.