Народний депутат від фракції «Батьківщина» Леся Оробець пропонує у травні обирати столичного голову на п’ять років, а також об’єднати посади міського голови та голови Київської міської держадміністрації. Про це вона заявила під час брифінгу.

«Ми з командою намагаємося написати революційну програму реформ, яку можна було б втілити на базі місцевої влади. Але чим насправді можна зайнятися, якщо вибори знову через рік? Це означає, що той, хто виграє, і той, хто програє, цей рік приділить не реформам, не докорінній зміні чиновників, а підготовці до наступних перегонів», — сказала вона.

Наступна проблема, за її словами, — те, що за чинним законодавством посада голови КМДА і міського очільника — це різні посади. 

«Нині голову КМДА призначає Президент. Він не має жодного зобов’язання призначити обраного міського голову. Це означає, що після 25 травня кияни отримають очільника з відверто обмеженими повноваженнями, тобто лише з повноваженнями голови київської міської ради», — підкреслила народний обранець.

Також, за її словами, потрібно, щоб Голова Верховної Ради Олександр Турчинов попросив Конституційний Суд розтлумачити термін повноважень міського голови. «Я закликатиму Віталія Кличка зареєструвати і проголосувати законопроект, в якому ми об’єднаємо посади столичного очільника і голови КМДА», — сказала      Л. Оробець.