Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Микола Томенко готовий звільнити цю посаду на користь опозиції у разі, коли та буде відповідно оформлена і буде здійснена реструктуризація в парламенті. Про це він заявив під час прес-конференції, присвяченій питанням подальшого вдосконалення інформаційного законодавства та забезпечення права на інформацію у зв’язку з ухваленням законопроекту № 0947.

«У нас сьогодні в парламенті є проблема, бо незрозуміло, хто представляє опозицію, — цитує Миколу Томенка його персональний сайт. — Очевидно, що треба зробити два кроки: по-перше, створити парламентську опозицію, як це передбачено чинним законодавством. І, по-друге, як тільки опозиція оформиться, то, за логікою речей, ми мусили би зробити реструктуризацію в парламенті: колишня влада — теперішня опозиція мусила би відмовитись від так званих «провладних» комітетів, а нинішня коаліція — від опозиційних».

На думку політика, Комітет з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, Комітет з питань слободи слова та інформації, посада одного із заступників Голови Верховної Ради — це «квоти» опозиції. «І це треба зробити, але для цього спочатку привести структуру парламенту у відповідність до нових політичних реалій», — вважає М. Томенко.

Водночас Микола Томенко написав заяву про вихід зі складу партії ВО «Батьківщина». «З огляду на те, що партія ВО «Батьківщина» реалізувала свої головні цілі — стала повноцінною партією влади, а також домоглася звільнення Юлії Тимошенко — вважаю за можливе вийти зі складу партії. Позапартійний статус дасть можливість мені активніше сконцентруватися на парламентській та громадській діяльності», — йдеться у заяві М. Томенка. За його словами, вихід із партії не пов’язаний з балотуванням у Президенти, на міського голову Києва чи інші виборні посади на нинішніх виборах.