Україна готова вести переговори з Росією на рівні міністрів закордонних справ. Про це під час учорашньої міжнародної інвестиційної конференції заявив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.
Він вважає, що міністри мають зустрітися якомога швидше. Також, за його словами, країнам треба обговорювати, зокрема, питання двосторонньої торгівлі та енергетики.
Прем’єр також нагадав пропозицію МЗС України про те, що Росії потрібно встановити українську мову як другу державну. «Наше міністерство зробило з цього приводу заяву. Україномовна громада є найбільшою на території РФ і буде абсолютно природно, якщо українська мова стане другою державною в Росії або, принаймні, носитиме спеціальний статус», — зазначив глава уряду.
За його словами, Україна також звертається до російської влади щодо відкриття українських шкіл на території РФ.
А. Яценюк сказав, що Україна хотіла б, щоб у РФ усе було добре. «Ми бажаємо їм всього найкращого, щоб у них все було добре і 65 мільярдів доларів на квартал не втікало з їхньої економіки, а також, щоб у них працювали кредитні картки Vіsa та Master Card», — побажав прем’єр.
Він підкреслив, що РФ має визнати незалежність України і наше прагнення стати членом Євросоюзу.
Крім того, А. Яценюк повідомив, що Міжнародний валютний фонд розгляне рішення щодо програми з Україною до кінця квітня цього року. «На наступному тижні Верховна Рада має проголосувати за низку законів, зокрема має переглянути деякі ставки оподаткування. Це так звані попередні умови, які ми мусимо виконати. До кінця поточного місяця МВФ має розглянути рішення щодо програми з Україною. Сподіваюся, що за необхідні закони парламент проголосує, а рішення МВФ буде позитивним», — сказав він.
За його словами, уряду в рамках перемовин з міжнародними фінансовими організаціями було важливо передбачити можливість відшкодування податку на додану вартість через емісію ПДВ-облігацій. «І ми це передбачили. А що стосується самого інструменту, я категорично виступав проти казначейських зобов’язань, котрі були непрозорі, а виключно за облігації внутрішньої державної позики, які повинні видаватися на прозорих умовах під гарантовані державою відсотки. І це може бути об’єктом застави при отриманні як кредитних коштів у комерційному банку, так і рефінансування у центральному банку», — зазначив керівник Кабміну.
Прем’єр-міністр прогнозує стабілізацію курсу долара США після отримання кредиту Міжнародного валютного фонду. «Протягом останніх трьох тижнів курс долара був приблизно 11 гривень. Це абсолютно природне явище в тому випадку, якщо на ринках є невизначеність, а на кордонах — російські танки. Але нам вдалося після революції не допустити фактичного обвалу курсу долара. Він залежатиме від того, яким чином і як швидко будуть отримані кошти МВФ та інших фінансових організацій», — зазначив глава уряду.
А. Яценюк сподівається, що європейський ринок для українських товарів і послуг буде відкритий з 15 травня цього року. «Нам вдалося підписати політичну частину Угоди про асоціацію з ЄС. Щодо економічної частини, то ми вирішили взяти паузу, щоб підписати її після виборів Президента. Але ми досягли того, щоб європейці відкрили для нас свій ринок в односторонньому порядку», — підкреслив керівник Кабінету Міністрів.
Також прем’єр повідомив, що проект нової Конституції буде готовий через два тижні. «Економічний пакет реформ більш-менш зрозумілий, а щодо конституційної реформи, то тут не все так однозначно. Ми очікуємо через два тижні отримати проект Конституції», — сказав він.
Крім того, А. Яценюк заявив, що питання реверсних постачань природного газу зі Словаччини до України, потенційний обсяг яких розраховується на рівні 10 мільярдів кубометрів, має виключно політичне підґрунтя і не пов’язане з необхідністю прийняття технологічних рішень.
Прем’єр-міністр нагадав, що Україна може отримувати до 25 мільярдів кубометрів газу за ціною на 100 доларів дешевше російського газу. Водночас глава уряду підкреслив, що наша країна готова до переговорів із «Газпромом» і розраховує використовувати всі наявні політичні, технічні та законні заходи.
А ще керівник Кабінету Міністрів вважає, що для пожвавлення фондового ринку треба змінити керівництво Національної комісії з цінних паперів і фондового ринку та законодавство. За його словами, має відбутися низка глибинних реформ. Також треба призначити голову Антимонопольного комітету.
Народний депутат Петро Порошенко (позафракційний) вважає, що сьогодні найголовнішим питанням для України є інтеграція до НАТО. Оскільки, згідно з останнім опитуванням, питання безпеки турбує вже майже 40 відсотків українців. Інтеграція нашої країни в Північноантлантичний альянс, підкреслив він, вирішується не в Кремлі і, на жаль, іноді не в Києві.
На думку парламентарія, Україна повинна дати військову відповідь на будь-яку агресію. Він сподівається, що Росія не здійснюватиме інтервенцію на нашу материкову частину. «Я оптиміст. Вірю, що Володимир Путін зупиниться. Росія залишається великим партнером для України», — наголосив народний обранець.
Водночас, на переконання П. Порошенка, російська мова не має шансів стати другою державною в Україні.
У свою чергу керівник відділу «Економічна співпраця, соціальний та регіональний розвиток» представництва ЄС в Україні Хосе Роман Леон Лора заявив, що Україна може отримати від Євросоюзу стабілізаційний грант на 315 мільйонів євро. За його словами, перший транш цього гранту надійде в червні, а другий — на початку наступного року. «Цей грант Україна отримає за виконання низки умов. Зокрема, за ухвалення актикорупційного закону, нового виборчого законодавства, проведення конституційної реформи тощо», — розповів Хосе Роман Леон Лора, додавши, що кошти виділяються на державне будівництво.
Також, повідомив він, ЄС готовий надати Україні мільярд євро кредиту.
Фото з сайту http://www.kmu.gov.ua
ЦИТАТА
Прем’єр-міністр Арсеній ЯЦЕНЮК:
«Нині уряд працює над відновленням програми кредитування, збалансуванням бюджету та над тим, щоб платити заробітні плати, пенсії, повертати ПДВ, працювати з бізнесом. Що стосується економічних реформ, то це стратегічні завдання. Це реформа юстиції, органів прокуратури, податкової адміністрації, митниці, нові податковий кодекс, система адміністрування податків, закон про державні закупівлі. Ми приступили до виконання цих завдань».
ЦИФРА
Голова Національного банку Степан КУБІВ:
«Рівень інфляції в 2014 році, за прогнозами НБУ, становитиме від 12 до 15,7 відсотка. Якою буде межа, залежить від дієвості вжитих нами кроків і від того, як швидко ми отримаємо кошти від МВФ. Остаточні прогнози та інформацію для ринку буде оприлюднено за результатами зустрічі у Вашингтоні, яка може відбутися через 10 днів».