Чи не вперше за останні роки в літню пору продавці на ринках Вінниці не знижують ціну на «молочку». Молока й молочних виробів на прилавках більше, але їх вартість залишилася такою, як і місяць тому.
— Чому ціна така? — перепитує одна з сільських продавчинь. — Бо дорого утримувати корову. Думаєте, багато заробляю? Хотілося б, але біля корови не станеш багатим, хіба що горбатим.
Співрозмовниця пояснила, що в їхньому селі «врізали» пасовище. Частину його розорали й передали в оренду під вирощування саду. Зимою ще складніше буде прогодувати круторогу. Вже відтепер заготовляють корми, відкладають потроху грошей на осінь, аби мати за що купити для тварини їжу. Дорого обходиться доставка, бо вартість бензину залишається на високій позначці. На осінь, за прогнозами газдині, ціни на «молочку» підуть вгору. Поки що пропонують 1,5-літрову пляшку молока від своєї корівки за 12 гривень, півлітра сметани — за 15, кисломолочного сиру — за 34.
Традиційно менше купують м’ясо. Середня ціна кілограма яловичини — 75 гривень, свинини — 70. За даними обласного управління статистики, вартість яловичини на ринках краю найнижча порівняно з сусідніми Житомирською, Хмельницькою, Київською та трохи віддаленішою Рівненською областями. Фахівці порівняли вартість 25 найменувань товарів (продуктової і промислової груп) і з’ясували, що вінничани платять менше тільки за чотири з них. Так само дешевша свинина. Нижчою, ніж у згаданих регіонах, є ціна капусти. Не підтвердила Вінниччина колишню славу «цукрового Донбасу»: цукор дешевше можна купити на Рівненщині. В названому регіоні найменше правлять за курячі тушки, хоча на Вінниччині запрацювало потужне підприємство з виробництва курятини. Найдорожче, порівнюючи із згаданими областями, в нас продають гречку й макаронні вироби, хоча дефіциту  цих продуктів не відчувається.


Вінницька область.