Режим тиші в зоні бойових дій на сході України продовжує дзвеніти від обстрілів російсько-терористичних формувань. Досягнуті в Мінську 21 червня домовленості про чергове відведення важкого озброєння ще не підписано (за словами Петра Порошенка, це має відбутися до 3 серпня й буде виконано протягом десяти днів), і гібриди використовують заборонене ще минулими Мінськими домовленостями важке озброєння на повну.

На луганському напрямку гарячою точкою за минулу добу (дані на 29 липня) було місто Щастя. Неспокійно було в районі бахмутської траси — біля Новотошківського. На донецькому напрямку було неспокійно в районі Світлодарського водосховища й міста Мар’їнки. «Ще складніша ситуація — на північ від Горлівки, де в темну пору доби по наших позиціях у три етапи відпрацювали 152-міліметрові гармати бойовиків», — учора на брифінгу повідомив речник адміністрації Президента з питань АТО Олександр Мотузяник.
На маріупольському напрямку режим тиші дотримується «майже ідеально», зафіксовано лише одну збройну провокацію між Лебединським і Водяним за 5 км на північ від селища Широкиного.
Нагадаємо, українські добровольчі батальйони, які тримали стратегічний плацдарм Широкине, було виведено звідти, а їхні позиції зайняли морські піхотинці ЗСУ.
Рішення, ініційоване ОБСЄ, підтримане СЦКК і схвалене лідерами «нормандської четвірки», про демілітаризацію Широкиного передбачає відведення важкого озброєння на 15 км по обидва боки від лінії розмежування і створення у такий спосіб 30-кілометрової буферної зони. У понеділок, 27 липня, командувач сектору «М» генерал Ігор Федоров підписав наказ, згідно з яким полк «Азов» і батальйон «Донбас» зобов’язані залишити свої позиції в Широкиному і відійти на третю лінію оборони.
Експеримент з демілітаризації Широкиного триває. Заступник начальника головного командного центру Генштабу ЗСУ генерал-майор Олександр Розмазнін в інтерв’ю одному з телеканалів повідомив, що цю територію спільно патрулюватимуть міліцейські підрозділи — українські й «окремих районів Донецької області», тобто «ДНР». «Вони будуть озброєні пістолетами. Навіть автоматів у них не буде. Вони забезпечуватимуть там порядок, захищатимуть місію ОБСЄ», — зазначив представник Генштабу.
Напередодні в ОБСЄ після поранення свого співробітника заявили, що залишають Широкине через небезпеку для спостерігачів, яка спостерігається в цьому населеному пункті.
Намір про спільну варту миру в Широкиному — це приклад повної легітимності офіційного Києва в питаннях виконання всіх пунктів Мінських домовленостей. І річ тут не тільки в демілітаризації цієї стратегічної висоти. Ідея Путіна — змусити українську владу визнати й сісти за стіл з лідерами так званих проголошених республік. І якщо перші Мінські угоди такий варіант виключали («ми не розмовляємо з терористами»), то згодом у переговорному процесі щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі з’явилися лідери «ДНР»/»ЛНР». А тепер уже мир на спірних територіях охоронятимуть їхні підрозділи?