Футбол. Ліга чемпіонів. Перші матчі третього кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів. 28 липня.
ЦСКА (Росія) — «Спарта» (Чехія). 2:2. «Мідтьюлланд» (Данія) — АПОЕЛ (Кіпр). 1:2. «Мілсамі» (Молдова) — «Скендербеу» (Албанія). 0:2. «Маккабі» (Ізраїль, Тель-Авів) — «Вікторія» (Чехія). 1:2. «Панатінаїкос» (Греція) — «Брюгге» (Бельгія). 2:1. «Янг Бойз» (Швейцарія) — «Монако» (Франція). 1:3. «Відеотон» (Угорщина) — БАТЕ (Білорусь). 1:1. «Динамо» (Хорватія) — «Мельде» (Норвегія). 1:1.
«Фенербахче» (Туреччина, Стамбул) — «Шахтар» (Україна, Донецьк). 0:0.
«Фенербахче»:
Волкан, Калдирим, К’яєр, Бруну Алвеш, Еркін, Соуза, Топал (Мейрелеш, 64), Нані, Дієго (Стог, 84), Соу (ван Персі, 69), Фернандао. Тренер — Вітор Перейра.
«Шахтар»: П’ятов, Срна, Ордець, Ракицький, Шевчук, Фред (Малишев, 90), Степаненко, Марлос (Едуардо, 77), Тейшейра, Тайсон (Коваленко, 79), Гладкий. Тренер — Мірча Луческу.
Рефері — Мануел де Соуза (Португалія).
Стамбул. Стадіон «Шюкрю Сараджоглу». 47 814 глядачів. 29 градусів.
«Шахтар» провів перший тайм на високому рівні. Ми побачили спокій, надійність позаду й регулярні уколи суперника в атаці. Але бракувало головного — реалізації. Якщо в національному чемпіонаті, граючи проти більшості команд, таке марнотратство можна собі дозволити, то в єврокубках було б непогано реалізовувати щонайменше половину зі створюваного.
Ніде правди діти, раніше у відповідальних поєдинках Луческу не до кінця довіряв Гладкому, який по суті має замінити Луїса Адріано, котрий нещодавно пішов від «гірників». Але цього разу Гладкий провів прекрасний матч, зігравши не гірше темпераментного Луїса. Українець виграв багато боротьби на другому поверсі — і це проти К’яєра та Алвеша, які нагорі почуваються особливо упевнено. Гладкий у цілому грамотно відкривався, кілька разів чудово діяв в один дотик, чого раніше за ним майже не спостерігалося.
Але найближче до успіху був на 22-й хвилині Тайсон, котрий отримав флангову передачу від Шевчука. Форвард діяв швидко, пробив сильно і точно, але Волкан здійснив диво.
А от другий тайм хоч і був напруженим, але відверто нульовим. Стовідсоткових шансів у «Шахтаря» більше не виникало, а «Фенербахче» мав тільки напівмоменти.
Мірча Луческу:
— Нічийний результат залишає однакові шанси на матч-відповідь. Це дуже слизький рахунок, якась контратака суперника, рикошет, один забитий гол — і все одразу поміняється. Якби рахунок був 1:1, нам було б легше.
Задоволений тим, як ми контролювали гру, виходили з оборони. Зрештою, який вигляд мали наші футболісти на тлі турецької публіки. Це при тому, що ми, за великим рахунком, ще не знали свого потенціалу в Лізі чемпіонів. Грати проти такої команди, яка перемогла «Віторію» (Гімараєш), «Олімпіакос» і «Олімпік» (Марсель), не просто. Тому я задоволений результатом і тим, як наші хлопці себе показали.
— Оцініть, будь ласка, гру новачків.
— Дебют Ордеця, Малишева і Коваленка вважаю вдалим. Я впевнений, що у них велике майбутнє в «Шахтарі» і в національній збірній.
Вітор Перейра:
— Я побачив багато того, що мені сподобалося. Пристойно зіграли проти сильної команди. Тішить, що вболівальники нас підтримували.
— Луческу казав, що 0:0 — слизький результат. А якої думки ви?
— У нас різні гравці, але я думаю, що ми діяли гідно. У «Шахтаря» інший ритм — у нього чемпіонат уже почався. Щодо майбутньої перемоги, не можу нічого обіцяти або передвіщати — я не маг. Запевняю, що в Україні зіграємо організовано й сміливо. Перемогу у відповідному матчі не обіцяю...
В’ячеслав Шевчук:
— Обидві команди продемонстрували якісну гру. Але ми створили більше гольових моментів — три стовідсоткових організували. Повинні були реалізовувати їх і контролювати гру. Відзначу, що ми надійно зіграли в обороні. Тому футболісти «Фенербахче», крім довгих передач, нічого особливого не продемонстрували. Хоча серед них є хороші виконавці, індивідуально сильні, досвідчені, виступали в багатьох солідних клубах протягом кар’єри. Тому грати з ними було складно.
— І яка наша перспектива?
— У Стамбулі ніхто не забив, тому шанси 50 на 50 і все вирішуватиметься у Львові. Що треба зробити для перемоги? Забити гол...