Прем’єр Арсеній Яценюк доручив міністру соціальної політики Павлу Розенку розробити зміни до урядової постанови, яка дозволяла б комісіям органів місцевого самоврядування приймати рішення щодо компенсації коштів, які малозабезпечені громадяни були змушені сплатити за житлово-комунальні послуги через невчасне оформлення субсидії. «Це буде серйозний крок допомогти людям», — сказав він під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів.

До такого кроку главу уряду підштовхнуло спілкування з людьми під час несподіваного відвідування в Луцьку управління соціальної політики. «Моє загальне враження — проблеми є, але люди почали оформляти субсидії і вже одне одному розповідають, що прийшла платіжка на тисячу гривень, але заплатили тільки 200, тому що 800 гривень компенсувала держава. Це, напевно, найкращий шлях до того, щоби стимулювати людей оформлювати субсидії», — сказав він та додав, що саме там розмовляв із однією з відвідувачок, яка у зв’язку з вадами зору невчасно оформила субсидію, тож їй надійшов дуже великий рахунок.


Також прем’єр доручив упродовж серпня повторно розіслати людям бланки заяв та декларацій для оформлення субсидій, вказавши при цьому, що вона надається без зазначення доходів громадян. Під час поїздки до Луцька прем’єр також поспілкувався з учасниками АТО із батальйону «Світязь», які поскаржилися на зволікання із виділенням земельних ділянок. «Це безпосередня відповідальність органів місцевої влади. Проте все відбувається як завжди — комусь дали, а комусь ні», — сказав він і доручив віце-прем’єру Геннадію Зубку провести з цього питання селекторну нараду з керівниками органів місцевої влади: «Нехай вам доповідають, які конкретно земельні ділянки зарезервовані за учасниками АТО для того, щоб норма закону про надання безоплатної земельної ділянки була виконана». Наслідком цього має стати складання єдиного реєстру про те, скільки надійшло заяв та скільком учасникам АТО землю виділили, а скільком відмовили. А враховуючи, що АТО триває, стоїть завдання резервування земельних ділянок.


Нагадавши, що з 1 січня 2016 року набуває чинності Угода про зону вільної торгівлі з ЄС, глава уряду закликав активізувати переговори з європейськими партнерами щодо збільшення квот для української продукції. Особливо це стосується аграрного сектору, котрий, поряд із забезпеченням продовольчої безпеки, також є джерелом надходження валюти. Причому краще експортувати не зерно, вважає прем’єр, а готову продукцію.
У рамках виконання програми з лібералізації візового режиму з ЄС уряд ухвалив рішення про виділення Державній міграційній службі 50 мільйонів гривень на створення системи картки громадянина країни. За словами А. Яценюка, вона діятиме паралельно із внутрішнім паспортом, тому змушувати змінювати документи нікого не будуть. «Але це одна з ключових умов, щоб документ, який підтверджує особу в Україні, відповідав тим стандартам, які визначені в Європейському Союзі», — сказав голова уряду та додав, що, на жаль, кількість умов ЄС порівняно з минулим роком збільшилася у декілька разів.

Факт

Прем’єр повідомив, що напередодні 150-ї річниці з дня народження Митрополита Андрея Шептицького уряд ухвалив рішення про встановлення стипендій його імені. За словами А. Яценюка, ці стипендії отримуватимуть студенти із західноукраїнських вишів, які проводитимуть магістерські дослідження в університетах півдня і сходу країни, та представникам східної та південної України, які досліджуватимуть західну Україну у вишах цього регіону. Планується заснувати 20 річних стипендій по 2200 гривень на місяць. «Митрополит Андрей Шептицький висловлювався за те, щоби українська молодь ставала розумнішою, отримувала додаткові знання. Думаю, ми повинні продовжити великий поступ Андрея Шептицького», — сказав глава уряду та доручив Міністерству культури разом із Львівською облдержадміністрацією невідкладно взятися за створення в Україні музею Шептицького.