У середу в 29 містах Болгарії відбулися масові акції протесту проти планів влади підвищити з 1 серпня ціни на електрику на 20 відсотків. Понад тисячу підприємств призупинили роботу, їх працівники разом із власниками вийшли на вулиці з вимогою скасувати рішення Державної комісії з енергетичного й водного регулювання (ДКЕВР). Головний аргумент — Національна енергетична кампанія і три закордонні фірми, що постачають електрику до трьох регіонів країни, зазнають збитків і без підняття цін на електроенергію стануть банкрутами.

Але протестувальники, які зібралися в Софії під вікнами парламенту, Ради міністрів і ДКЕВР, вважають, що в енергетичному секторі лише імітують реформи й наживаються на махінаціях. Вони тримали плакати з написами «Ми не хочемо оплачувати крадіжки в енергетиці», «Відмовляємося забезпечувати шикарне життя викрадачам струму», «Стоп — грабежам!».


Заступник керівника Болгарської господарської палати Камен Колєв заявив журналістам, що збільшення ціни на електроенергію, яке готується, в індустрії спричинить закриття малих і середніх підприємств або їх перехід у тінь. Закриття підприємств — це звільнення тисяч людей, зростання цін на промислові та продовольчі товари. Рішення влади підвищити ціни на «світло» може опустити за поріг бідності тисячі родин. Протестувальники нагадали, що саме високі рахунки на електрику й опалення вивели тисячі людей на вулиці в лютому 2013 року. І уряд Бойко Борисова тоді був змушений піти у відставку.


Невже нинішній прем’єр і лідер партії ГЄРБ не виніс уроку із зимових протестів дворічної давнини? Чи повториться це спекотного літа 2015-го? Профспілки вважають, що повторення сценарію 2013 року можливе й нині. «Ми протестували три тижні тому й уже тоді заявили, що коли нас не почують, то діятимемо іншими методами. Очевидно, що нас не почули», — заявив Євгеній Іванов із Конфедерації роботодавців і промисловців Болгарії. Він додав, що протестувальники наполягатимуть на конструктивних переговорах, які врятують енергетику й промисловість Болгарії. Якщо вони не будуть проведені, то, на їхню думку, підвищення цін на електрику призведе просто до знищення країни, оскільки без промисловості й сильної економіки немає і держави.