На Рівненщині в селі Крупове Дубровицького району місцеві мешканці побили міліціонерів палками, коли ті проводили рейд з виявлення місць незаконного видобутку бурштину. Двоє правоохоронців звернулися до лікарні.

На допомогу колегам виїхали бійці спецпідрозділів роти міліції громадської безпеки особливого призначення, «Грифону» та Національної гвардії. Втім, спецпризначенців оточили майже сотня місцевих мешканців (на знімку).

 

 

Один із натовпу сів за кермо позашляховика і поїхав прямо на правоохоронців. На вимогу зупинитися водій не реагував. Міліціонери застосували спецпристрій для відстрілу гумовими кулями, після чого водій заднім ходом на великій швидкості повернувся до натовпу.


Згодом майже триста агресивно налаштованих осіб заблокували роботу районного військового комісаріату. Ці люди перекрили проїжджу частину у центрі Дубровиці поблизу райдержадміністрації і вимагали видати тих працівників міліції, які стріляли в позашляховик. На розмову із населенням вийшли прокурор Дубровицького району Микола Федорчук, т. в. о. начальника Дубровицького райвідділу міліції Сергій Дворак. Коли ж натовп пішов на правоохоронців, на підмогу прийшли бійці спецпідрозділів та Національної гвардії. Четверо порушників порядку отримали тілесні ушкодження, їм було надано медичну допомогу.

Під час масових заворушень правоохоронці затримали десятьох осіб, яких доправили до Дубровицького райвідділу міліції. На звільнення затриманих до райвідділу підійшов натовп, організований особами, які займаються незаконним видобутком бурштину. Про це повідомили у СЗГ УМВСУ у Рівненській області.

В умовах, коли країна бореться з ворогом на сході, такі конфлікти у поліській глибинці недопустимі. І все-таки вони є, і щоразу жорстокіші. Ще не встигли вщухнути пристрасті у Рокитнівському та Володимирецькому районах, як сутички між копачами бурштину та силовиками виникли вже у Дубровицькому. Причина у тому, що люди не довіряють міліції, оскільки окремі її представники скомпрометували себе у скандалах із зникненням бурштину, який зберігався у міліції як речовий доказ. Ще одна причина — це відчайдушна спроба у такий спосіб заробити на життя, утримувати сім’ї, чимало з яких багатодітні.


На жаль, такі конфлікти і досі не спонукали до ухвалення закону, який би легалізував видобуток бурштину.


Рівненська область.


Фото надано автором.