Поки тривають переговори між Грецією і кредиторами на рівні експертів, Рада директорів Міжнародного валютного фонду заявила, що борг Афін надто великий, щоб надавати їм нові кредити.


У доповіді наголошується, що нинішня ситуація в країні не відповідає двом із чотирьох необхідних умов, за яких Фонд виділяє нові кредити. Але головне — борг країни такий високий, що він може потягнути на фінансове дно й кредиторів, а уряд країни не поспішає робити реальних, але важких кроків з його зменшення.


«Я й сама провела певний час у політиці, можу говорити багато речей, але, за великим рахунком, важливо те, що робиш. Зараз необхідні справи, а не слова. Моя точка зору така: вирішальне значення має готовність грецької влади не тільки багато говорити й створювати політичну метушню, а й проявляти рішучість та відповідальність», — заявила глава МВФ Крістін Лагард.


Але поки що Фонд готовий продовжувати свою участь у переговорах із Грецією разом із Єврокомісією і Європейським центробанком, які також є міжнародними кредиторами. Напевно, в ролі скептичного статиста.


Та й у самій Греції панує цілковитий розгардіяш. Частина громадян підтримує Ципраса в його перемовинах із ЄС, МВФ та ЄЦБ, решта — проти й рекомендують відмовитися від євро з європейським диктатом і повернути в обіг рідну драхму. До речі, такий сценарій таємно готував екс-міністр фінансів Янніс Варуфакіс, за що зараз може зазнати покарання. Але поки що його захищає депутатський імунітет. Сам прем’єр і лідер правлячої партії СІРІЗА Алексіс Ципрас не виключає проведення дострокових парламентських виборів восени цього року, якщо втратить підтримку більшості депутатів парламенту. Але зараз він вирішив з’ясувати всі розбіжності всередині партії і запропонував провести позачерговий з’їзд, який відбудеться у вересні. До цього часу уряд повинен буде підписати угоду із кредиторами про третю рятівну фінансову програму для країни. Поки що не відомо, чи поставлять під нею підписи керівники МВФ.