Верховна Рада може після Дня незалежності зібратися на сесійне засідання, щоб розглянути законопроект про зміни до Конституції в частині децентралізації. Про це в інтерв’ю «5 каналу» повідомив Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій (на знімку).


Коментуючи очікуване оприлюднення рішення Конституційного Суду щодо внесення змін до Основного Закону в частині децентралізації, А. Парубій зазначив: «У тому й була логіка продовження роботи Верховної Ради, щоб, дочекавшись висновку суду, ще на цій сесії підтримати в першому читанні пропонований законопроект». При цьому він зауважив: якщо Конституційний Суд поверне до парламенту законопроект без поправок, то це означатиме, що потрібне буде тільки одне голосування, а якщо з поправками, то Верховна Рада має проголосувати за ці поправки та знову відправити документ на експертизу до Конституційного Суду. Водночас Перший заступник Голови Верховної Ради висловив сподівання, що Конституційний Суд поверне законопроект без поправок. За словами політика, це означатиме, що парламент, швидше за все, проведе засідання між 24 і 28 серпня, щоб іще на цій сесії проголосувати за зміни до Конституції в першому читанні, а вже у вересні — після відкриття наступної сесії, ухвалити їх 300 голосами в цілому. «Я переконаний, що вже восени ми зможемо завершити процес внесення змін до Конституції», — сказав А. Парубій та наголосив, що без децентралізації ми не зможемо провести всі інші реформи та побороти корупцію.


Відповідаючи на запитання стосовно ветування Росією резолюції Ради безпеки ООН про створення міжнародного трибуналу для розслідування катастрофи малайзійського «Боїнга», Перший заступник Голови Верховної Ради висловив переконання, що це питання буде винесене на розгляд Генасамблеї ООН. «Вето Росії — це публічне визнання вини за той страшний злочин, який було вчинено їхніми бойовиками та їхніми військовими на території України. Це була публічна дія, яка продемонструвала усьому світові справжню роль Росії», — сказав він та підкреслив, що такі дії, безумовно, матимуть свої наслідки.


«Немає сумнівів, що це питання буде перенесене на Генасамблею ООН, де Росія вже не матиме права вето і де вже можна буде 2/3 голосів приймати рішення. І у мене майже немає сумнівів, що це рішення на Генасамблеї буде ухвалене», — підкреслив А. Парубій та додав, що такі дії Росії дають підстави ще раз ставити питання про її виключення з Ради безпеки ООН. «Бо це те саме, що злочинець міг би ветувати рішення суду, який судить його за вчинення злочину», — зазначив політик.