Анонсуючи під час останнього засідання Кабінету Міністрів учорашню розширену нараду в Харкові за участі голів облдержадміністрацій південного та східного регіонів країни, які значно відстають в питанні оформлення субсидій, прем’єр Арсеній Яценюк підкреслив: «Уже прийшов час прочухана давати». Тож і не дивно, що вчора він ще раз наголосив, що допомога людям в одержанні субсидій — це для місцевої влади завдання номер один.


Бо те, що поки в низці областей субсидії не оформили майже 50 відсотків громадян, по-перше, не дозволяє вирішити питання розрахунків за енергоносії, і, по-друге, це, м’яко кажучи, не по-людськи. «Ми гроші зібрали в бюджет, а ваше завдання — змусити бюрократичну державну машину працювати на громадян. Не людина ходить за вами, а ви ходите за людиною. Людям просто не буде чим платити», — звернувся А. Яценюк до керівників ОДА.


Прем’єр також нагадав, що уряд надав органам місцевого самоврядування повноваження вирішувати питання компенсації тим особам, які не встигли своєчасно оформити субсидію.


Зазначивши, що сьогодні 50 відсотків підприємств житлово-комунального господарства не готові до зими, глава уряду анонсував проведення у понеділок, 3 серпня, засідання антикризового енергетичного штабу. «Усі повинні невідкладно стати до «зброї». Підготовка всіх ТЕС, теплокомуненерго, завершення всіх ремонтних робіт має відбутися у найкоротші терміни», — наголосив він. А ситуацію з розрахунками за енергоносії глава уряду взагалі назвав катастрофічною. «В енергетичному секторі кризовий стан. Міністерство і відповідні державні компанії не готові до того, щоб забезпечити теплом і електроенергією країну», — підкреслив він.
Під час відвідування Харківського центру з надання безоплатної правової допомоги А. Яценюк повідомив, що уряд допомагатиме тимчасово переміщеним особам, а їх сьогодні вже налічується близько 1,3 мільйона громадян, які внаслідок російської агресії втратили домівки та майно, звертатися до національних судів або до Європейського суду з прав людини із позовами проти Російської Федерації про відшкодування завданих збитків.


Ще одним полем діяльності цих центрів має стати допомога громадянам в оформленні документів на отримання субсидій. «Майже 20 відсотків людей просять, щоб їм допомогли правильно оформити субсидію. Цим буде займатися центр з безоплатної правової допомоги. Міністерство соціальної політики отримає додаткові доручення щодо спрощеної процедури внесення чітких даних та інформування громадян України про те, як оформлювати субсидію», — сказав прем’єр.
 

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у рамках робочої поїздки до Харкова відвідав Національний університет внутрішніх справ, де проходять курси професійної підготовки працівників нової патрульної служби, оглянув нові автомобілі та мотоцикли для патрульної служби.


Фото з сайту http://www. kmu. gov. ua