На запрошення Національної ради української меншини в Сербії до цієї країни вирушили п’ятнадцять дітей учасників АТО з Тернопільщини (на знімку). 

 


Проводжали їх з короваєм, побажаннями щасливої дороги та гарного відпочинку. За словами секретаря цієї організації Далібора П’єкні, на мандрівників чекає відпочинок у дитячому таборі у Гучево, цікаві екскурсії пам’ятними місцями країни. Усі витрати на перебування взяла на себе сербська сторона. Тернопільська влада — транспортні видатки. А це також чималі кошти. Скажімо, на поїздку 44 дітей до Хорватії, яка відбудеться у серпні, потрібно 100 тисяч гривень, тож доведеться шукати спонсорів.


— Ми налагодили співпрацю з міжнародними організаціями, які запрошують наших дітей на відпочинок до країн Європи, — каже виконувач обов’язків керівника апарату облдержадміністрації Віктор Шумада. — Юні краяни вже побували у Польщі та Угорщині. Загалом протягом літа плануємо відправити до різних країн 120 дітей віком від восьми до сімнадцяти років, батьки яких беруть або брали участь в АТО.


Оксана Мельник з міста Бережани, чоловік якої вже рік на сході і має скоро приїхати, проводжає до Сербії доньку Оленку. А ось Галина Менжович з Гусятинського району дякує Богу, що її зять повернувся з АТО живим. Вона відправляє за кордон онучку: хай побачить світ. Хрестить автобус, що рушає: в добру путь!


Тернопільська область.


Фото автора.