Міжвідомча робоча група з питань підготовки до осінньо-зимового періоду проводитиме засідання щотижня. Антикризовий енергетичний штаб під головуванням Прем’єр-міністра збиратиметься щонайменше раз на місяць.

На розгляд робочої групи будуть винесені, зокрема, питання розрахунків державних, приватних компаній і бюджету — і з електроенергії, і з газу, повідомив глава уряду Арсеній Яценюк під час засідання антикризового енергетичного штабу.


Він зауважив також, що на прохання Кабміну для аналізу ситуації в енергетичному секторі в Україні протягом місяця працювала міжнародна експертна місія, в якій 14 із 26 експертів представляють уряди Сполучених Штатів Америки, Канади і Європейського Союзу. Її звіт був попередньо представлений А. Яценюку минулого тижня. «За ним є два сценарії — поганий і дуже поганий. Відповідно до експертного звіту, вугілля марок А і Г не вистачає при мінус 5 градусах — 7 мільйонів тонн, при мінус 20 — 11 мільйонів тонн», — повідомив прем’єр.


Група міжнародних експертів, за словами глави уряду, надала пропозиції щодо плану заходів в енергетичній сфері: «У плані заходів передбачена 41 дія, з яких 25 треба виконати в серпні. До 15 серпня повинні бути зроблені серйозні підрахунки — починаючи з балансу і закінчуючи конкретним прогнозом, хто, що і як завозитиме».


Арсеній Яценюк наголосив, що вимагає від Міністерства енергетики та вугільної промисловості України невідкладно внести на розгляд уряду рішення щодо виконання цих 25 пунктів: «У середу за невідкладною процедурою вони будуть проголосовані».


Глава уряду нагадав, що під час робочої поїздки до Харкова дав вказівку всім головам ОДА створити на обласному рівні комісії щодо розрахунків за електричну енергію і газ. Водночас він застеріг компанії, у т. ч. й приватні, які умисно не розраховуються за отриманий газ і електричну енергію. «Органи прокуратури, Міністерство внутрішніх справ мають порушувати кримінальне провадження за фактично розкрадання електричної енергії і газу», — сказав він.


Арсеній Яценюк також звернувся до учасників енергетичного ринку, присутніх на засіданні штабу: «Всі ви отримували ліцензію, ви є приватними виробниками електричної енергії. Не має значення форма власності — всі будемо нести відповідальність перед країною за забезпеченням світлом і газом. Тому ви також будете присутні на засіданнях міжвідомчої робочої групи».


Він звернувся до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (НКРЕ), з дорученням забезпечити ліцензіатами виконання ліцензійних умов. «Щоб не сталося так: на папері — одне, а в листопаді всі з’ясують, що у нас не вистачає регулюючих потужностей і вугілля на станціях», — сказав він.


Йшлося на засіданні й про субсидії. За словами прем’єра, уряд переходить у щотижневий режим аналізу надання субсидій громадянам. Водночас він наголосив, що без ефективної системи субсидій «неможливо буде забезпечити високий рівень розрахунків за енергоносії».


Арсеній Яценюк зазначив: «процес пішов, але є саботаж і диверсія» з боку окремих представників органів місцевого самоврядування. Зокрема, він назвав Сумську й Харківську області. Прем’єр-міністр зауважив, що закликав Генеральну прокуратуру, Службу безпеки та Міністерство внутрішніх справ «невідкладно розпочати кримінальні провадження щодо бездіяльності працівників органів місцевого самоврядування з оформлення субсидій і фактично пограбування громадян країни».

 

Дослівно

 

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк: «Питання не просто критичне — воно надкритичне. У нас ще залишилася дуже невелика можливість виправити ситуацію в секторі. Сподіваюся, що кожен прикладеться до того, щоб ця можливість була не просто використана, а виконана на всі сто відсотків».


Вл. інф.

Фото з сайту http://www.kmu.gov.ua.