Проблема енергоефективності нині стає вже питанням не економічним, а національної безпеки. У цьому переконаний перший заступник виконавчого директора Асоціації міст України (АМУ) Олександр Мазурчак. Наприклад, порівняно з сусідньою Польщею Україна має втричі менший ВВП і водночас вдвічі більше витрачає енергії, у т. ч. й природного газу.


«Якщо подивитися на баланс споживання газу, то один млрд. куб. метрів споживає вся бюджетна сфера — міська, обласна, державна. Водночас технологічні втрати НАК «Нафтогаз України» становлять 3,5 млрд. кубів», — зауважив О. Мазурчак. Він вважає, що у питанні тарифоутворення, яке має враховувати всі складові і бути об’єктивним, насамперед потрібно дивитися на те, скільки ми споживаємо. Але це неможливо без лічильників. До слова, у Києві лише близько 36% будинків мають лічильники тепла. «А якщо немає лічильника і ми не знаємо, скільки споживаємо, то нас постійно дурять», — переконаний перший заступник виконавчого директора АМУ.


За його словами, вирішити питання енергоефективності можна, якщо надати людям дешеві кредити на заміну вікон, утеплення будинків, встановлення пелетних котлів. «Якби на це щороку виділяли хоча б один-два мільярди гривень, незабаром це мало б ефект. На жаль, нині діє лише декілька програм, започаткованих Агентством з енергоефективності, але це за європейські гроші, — зауважив О. Мазурчак. — У державному бюджеті кошти на це не передбачені».