Залишається ще рік, а серце Бразилії вже б’ється сильніше. Щедре бразильське серце пришвидшує свій ритм, коли у ньому зливаються дві любі нам емоції: обійняти гостей з усього світу і позмагатися запально і чесно за першість у чарівному спортивному спектаклі.


Так відбулося на Чемпіонаті світу з футболу. Так буде 5 серпня 2016 року, коли ми запалимо олімпійський вогонь як символ нашого захоплення спортом і піднімемо прапор з п’ятьма різнокольоровими кільцями на нашому чудовому стадіоні «Мараканб».


Я вважаю, що Бразилія недаремно отримала честь першою у Південній Америці прийняти Олімпійські ігри. Наша країна з величною і різноманітною природою прийняла різні народи і культури, що протягом усієї історії живуть у дружбі і взаємоповазі, поставши для всього світу символом мирного і радісного співжиття та гостинності.

 

 

Наш народ — наші робітники, підприємці, студенти, науковці і митці — зумів створити і підняти одну з найвідкритіших націй світу, якій притаманні креативність, люб’язність та солідарність. Ми побудували міцну культуру на засадах миру і праці.


Ґрунтуючись саме на цих цінностях, ми наполегливо працюємо, щоб ці Олімпійські ігри стали найвеличнішим святом в історії світового спорту. Нам це вдалося на першості світу з футболу, і ми маємо все, щоб досягнути цього ще раз — на Олімпійських іграх 2016 року.


Йдеться про великий виклик, який ми долаємо день у день, година за годиною задовго до того, як, власне, розпочнуться змагання. Спершу були інвестиції у найголовніше — наших атлетів. Далі відбулися масштабні інвестиції у спортивну інфраструктуру, які сягнуть апогею після здійснення великої урбаністичної реформи Ріо-де-Жанейро, яке, без сумніву, перетвориться на найкрасивішу сцену від часів античної Греції, де відбулася перша Олімпіада.


Протягом останніх років ми здійснили велику бюджетну інвестицію на підтримку наших кращих атлетів, їхніх тренерів та команд такими програмами, як Стипендія атлета та План-Бразилія-Медалі. Наші видатні спортсмени, що покращували свої результати від змагання до змагання, є нашими ідолами та сподіваннями.


Дієвим доказом цього є результати, досягнуті на останніх Пан-Американських іграх. Ці інвестиції принесуть ще триваліші результати, які сягнуть за часові рамки Олімпійських ігор. Ми поширюємо заняття різними видами спорту серед молоді нашої країни шляхом інвестування у спортивні центри по всіх регіонах.


Це буде найбільшим спадком, який ми отримаємо від Олімпіади Ріо-2016. Ми віримо, що освіта і спорт — наші найкращі спільники у забезпеченні соціального включення та інтеграції, і вони стимулюватимуть молодь до боротьби за свої цілі, до життя з радісним відчуттям здолання, до командної діяльності та поваги до суперника.


Спорт є натхненником культури співпраці, етики, поваги і наполегливої праці, спрямованої на досягнення мети і святкування завоювань. Якщо ми поєднаємо це зі щастям та самоповагою нашого привітного й гостинного народу, то й отримаємо найбільший спадок Олімпіади.


А ще отримаємо величний спадок урбаністичної модернізації Ріо-де-Жанейро, одного з найкрасивіших міст світу і нашої найвідомішої візитівки. Дві третини видатків на ігри Ріо-2016 спрямовано на поліпшення інфраструктури міста.      


Це найрізноманітніші проекти — нова лінія метро, швидкий транспорт, що об’єднує весь центр міста з лініями автобусів-експресів, які з’єднають змагальні майданчики. Всі ці інвестиції спрямовані на відчутне поліпшення громадського транспорту та руху під час і після ігор. Особливо це стосується мешканців віддалених районів, які найбільше потребують якісного транспорту. Й урбаністичні зміни цим не завершуються.


Район морського порту, до прикладу, який до цього перебував у занедбаному стані, перетворюється на новий осередок культури і відпочинку для місцевих мешканців і тих тисяч туристів, яких ми приймаємо щороку. У майбутньому Диво-Порт отримає офісні та житлові новобудови. Ми відроджуємо блиск Диво-Міста, яке завжди зачаровувало світ від часів, коли було столицею нашої країни.      


Ігри Ріо-2016 привабили великі інвестиції з боку бразильського приватного сектору — і не лише у вигляді спонсорства, модернізації та будівництва нової готельної мережі. Олімпійський парк «Барра» з прилеглою інфраструктурою, наприклад, збудовано значною мірою на приватні капіталовкладення. Олімпійське селище для атлетів з усього світу також будується за приватної ініціативи, і його помешкання вже виставлено на продаж після Олімпіади. З цим можна стверджувати, що ігри Ріо-2016 матимуть найвищий рівень приватного фінансування за останні 20 років проведення Олімпіад. Спортивний комплекс «Деодоро», одне з місць проведення змагань, розташований у серці одного з бідних районів Ріо, де зосереджено найбільше молоді міста, перетвориться на зону занять найцікавішими видами спорту для місцевих мешканців. Він також слугуватиме тренувальною базою для наших кращих спортсменів. А олімпійський парк «Барра» стане основою майбутнього олімпійського тренувального центру, на якому готуватимуться майбутні атлети, що мають принести країні високі нагороди. А ще він сприятиме пожвавленню спортивної співпраці з іншими країнами, особливо з нашими південноамериканськими сусідами.


Ці зусилля підкріплюються інвестиціями по всій Бразилії. Йдеться про 12 тренувальних центрів та 261 центр спортивних ініціатив, окрім офіційних 46 легкоатлетичних доріжок. Інвестиції у спортивний спадок Ріо та всієї країни вже сягнули 1,2 млрд. доларів США. Ми також пильно відстежуємо ефективність витрат і ефективність споруд. «Арена майбутнього» — місце проведення змагань з гандболу в олімпійському парку — яскравий цьому приклад. Її збудовано за модульним принципом і буде розібрано після ігор і перетворено на чотири школи.


Успішне виконання цього грандіозного проекту потребує постійної уваги і спільної праці федерального уряду, урядів штату та муніципалітету, окрім Організаційного комітету та державного олімпійського органу. Їхня праця триватиме до завершення Параолімпійських ігор у вересні 2016 року. Така складна подія потребує постійної уваги до найменших деталей. Будови та інфраструктура Ріо-де-Жанейро вже проходять тестування першими змаганнями, що проводяться по всьому місту. До початку 2016 року ми проведемо змагання з 40 видів спорту.   

  
Як бачите, Бразилія повністю підготувалася до прийому ігор. Поруч з організацією та проведенням цього великого заходу ми гордо продемонструємо світові наші нещодавні звершення у царині сильної і консолідованої демократії, що працює на зменшення соціальної нерівності через економічний розвиток та інвестиції. Це колективне зусилля всієї країни.


Ми покажемо 15 тисячам олімпійських та параолімпійських атлетів, тисячам вболівальників та мільярдам телеглядачів ту енергію, з якою ми подолали стільки викликів. Бразильська громада прийме спортсменів і туристів так само добре, як це було на першості світу з футболу у 2014 році, коли країна заворожила світ атмосферою свята, впевненістю у безпеці та ефективністю. Тоді всі, хто по телевізору дивився на наше свято, хотіли опинитися у Бразилії.


Отож не обмежуйте себе лише бажанням — приїдьте й отримайте задоволення від усього, що вам може подарувати Олімпіада, і від усього, що така країна, як Бразилія, може подарувати, — миру, любові, радості і багато-багато щастя!  Чекаємо на вас зі щирим серцем і відкритими обіймами!


Ділма РОУССЕФФ, Президент Федеративної Республіки Бразилія.