Генеральний прокурор ФРН Гаральд Ранге був змушений залишити посаду. Він передчасно завершив кар’єру через скандальне розслідування проти журналістів порталу Netzpolіtіk. org, яких звинувачували в розголошенні секретної інформації. Міністр юстиції країни Гайко Маас пояснив гучне звільнення втратою довіри до генпрокурора. На думку Мааса, дії і висловлювання Ранге неприйнятні. Натомість генпрокурор звинуватив міністра юстиції у «втручанні в розслідування і підриванні незалежності судової влади». Отак пересварилися два відомства.

А в чім річ? Генпрокурор Гаральд Ранге відкрив кримінальне провадження проти співробітників інтернет-видання Netzpolіtіk.org за публікацію статті, у якій є послання на секретні документи BfV (Відомства з охорони конституції ФРН, що виконує функції контррозвідки) про розширення стеження спецслужб Німеччини за користувачами соцмереж. І хоча генпрокурор ФРН одразу призупинив щойно розпочате слідство, але скандал набрав обертів. У Берліні відбулася демонстрація на захист свободи слова, хвиля обурення прокотилася у соціальних мережах і ЗМІ, а на рахунок сайту за кілька днів надійшло 50 тисяч євро пожертв.


Тим часом коментатори не одностайні в оцінках ситуації. Гариберт Прантль («Зюддойче цайтунг») вбачає проблему не так у генпрокурорі ФРН, як у самому відомстві з охорони конституції. Він, зокрема, пише: «Під «конституцією» цей орган розуміє не основні права громадян, а під охороною конституції — не захист правової держави, яка існує для громадян. Під «конституцією» відомство вочевидь розуміє стан власного апарату. А якщо йому загрожує небезпека, наприклад, у результаті публікацій, то відомство охороняє себе з допомогою кримінального кодексу». Автор статті вимагає докорінно реформувати BfV. Іншої думки коментатор газети «Франкфуртер альгемайне цайтунг» Райнгард Мюллер. Він вважає, що Конституційний суд ФРН захищає свободу ЗМІ. Але це зовсім не виключає відповідальності за зраду. Хоч, на його думку, сам термін «зрада батьківщині» викликає обурення і є застарілим.


Хай там як, та й цього разу держслужбовець високого рангу, втрутившись у діяльність журналістів, позбувся посади. Але дивує інше: як чиновники не передбачили таких наслідків? Адже у ФРН схожі ситуації трапляються хоч і нечасто, але й нерідко — з однаково сумним для учасників результатом: крахом кар’єри...


Берлін.