Таку позицію озвучили на вчорашньому засіданні Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування обставин інциденту. Із моменту створення ТСК проведено чотири засідання, повідомив її голова Микола Паламарчук. Одне з них — виїзне в Закарпатську область. За цей період заслухано представників правоохоронних органів, які володіють інформацією про події 11 липня. 

Під час виїзного засідання опитано народного депутата Михайла Ланьо, тодішнього начальника МВС області Сергія Шаранича, виконувача обов’язків начальника голови СБУ в регіоні Володимир Гелетея та інших посадовців, представників місцевої влади і «Правого сектору».


За результатами засідань комісії відправлено майже 50 звернень народних депутатів до правоохоронних органів для об’єктивного дослідження подій, які сталися в липні на Закарпатті. Однак деякі відповіді надходять невчасно, містять неповну інформацію тощо.


У результаті роботи комісії, за словами М. Паламарчука, з’ясувалося, що через незадовільне соціально-економічне становище в регіоні суттєво зросла кількість правопорушень та створено злочинні бандформування. Так само через такі несприятливі обставини процвітає контрабанда. Низький рівень підготовки охоронців порядку, відсутність злагодженої роботи теж внесли свою лепту в розвиток трагічних подій. Проблеми із представниками «Правого сектору» виникли не в липні, каже парламентарій. Вони мали місце й раніше — були спроби тиску на прокурора для впливу на рішення про кримінальні провадження стосовно представників цієї організації. За словами керівника ТСК, проти членів «Правого сектору» за фактами незаконного позбавлення волі, викрадення, хуліганства, погроз та насильства порушували справи, однак розслідування затягувалися і практично не проводилися. У ніч із 7 на 8 липня в Мукачевому між трьома представниками ДУК, «Правого сектору» та працівниками патрульної служби стався інцидент, приводом для якого стали взаємні образи та погрози. До цього конфлікту долучися працівники слідчої оперативної групи та невідомі особи, яких пов’язують із народним депутатом Михайлом Ланьо. Однак за цими подіями кримінальне провадження не відкривалося. Чому? Відповідь на це запитання ще доведеться шукати. За інформацією, отриманою від представників фіскальної служби, поінформував М. Паламарчук, з початку року відкрито 17 кримінальних проваджень стосовно посадових осіб Закарпатської митниці за фактами службової недбалості, зловживання владою або становищем. Підтверджено, що підґрунтям для конфлікту, який виник 11 липня, стали суперечності між представниками «Правого сектору», МВС та СБУ в області.


Такий попередній звіт не задовольнив члена ТСК Ігоря Мосійчука. У ньому, мовляв, однобоко вся вина приписується представникам «Правого сектору», тоді як про так звану «групу Ланьо» практично не згадується. Начебто, в ході розслідування стало відомо про діяльність нарколабораторії, якою керував помічник одного з народних депутатів. 


Загалом, за наслідками роботи комісії, повідомив Валерій Пацкан, у Закарпатській області розшифровано 600 сторінок свідчень. Ці матеріали долучені до справи. А СБУ стосовно нарколабораторії порушила кримінальну справу.


Нині, за словами заступника Генерального прокурора Юрія Столярчука, досудове слідство перебуває в стадії оголошення підозри першим фігурантам справи. Призначено понад 150 судових експертних досліджень.


На вчорашнє засідання запрошували Віктора Балогу, Дмитра Яроша та Мустафу Найєма. Однак прийшов на зібрання лише останній, щоправда, із запізненням на годину. Парламентарій заперечив інформацію про те, що начебто ігнорує виклики в прокуратуру і прямо під час засідання погодився прийти туди в четвер о 10-й годині ранку. Питання, які ставили народному обранцю, стосувалися оперативної відеозйомки з місця подій, яке він розмістив на своїй сторінці. Мустафа Найєм не назвав джерело інформації, але уточнив, що ця людина вже не працює в органах і це не оперативник. Мустафа Найєм стверджував: зйомку не монтував, а виклав її в такому вигляді, як отримав.


Нині слідча комісія працює в безперервному режимі. Незабаром планується провести ще одне виїзне засідання в Закарпатську область. У ньому візьмуть участь народні депутати Валерій Пацкан (секретар ТСК), Іван Крулько, Михайло Папієв, Андрій Тетерук, Тарас Пастух та Ігор Мосійчук. А вже у вересні можуть оприлюднити підсумки роботи ТСК.

 

Народні депутати Ігор Мосійчук, голова ТСК Микола Паламарчук, Валерій Пацкан.

 

 

 


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.