Від сьогодні у Польщі новий глава держави. У Варшаві відбудуться обов’язкові протокольні інавгураційні урочистості, після виконання яких на посаду вступить 43-річний Анджей Дуда, який на цей момент є другим (після лідера Республіки Косово) наймолодшим за віком президентом у світі. Але не молодий вік став головною темою дискусій польського політикуму напередодні складання присяги А. Дудою. Максимальна увага була прикута до очікувань та прогнозів щодо п’ятирічної каденції нового президента.

 

Більшість аналітиків сходяться на тому, що для президентства Броніслава Коморовського був характерний «надто великий спокій». Його «коником» стала оборонна та історична політика. Натомість у закордонних справах, на думку політологів, «бракувало авторських ініціатив» й «помітною була наївна віра в добрі наміри партнерів», де як найбільш яскравий приклад наводять... Віктора Януковича. У своєму останньому президентському зверненні до польського народу Броніслав Коморовський серед найважливіших завдань, які варто було б продовжити його наступникові, назвав «зміцнення безпеки» та проведення з цією метою «інтенсивної міжнародної політики».

 


Однак взятися за останнє питання новому лідерові впродовж наступних трьох місяців буде складно. До листопада (час формування нового уряду за результатами парламентських виборів — 25 жовтня) Анджеєві Дуді (на знімку) доведеться ділити поле зовнішньополітичної діяльності з нинішнім очільником МЗС Гжегожем Схетиною, який належить до правлячої нині Громадянської платформи. Тоді як Анджей Дуда походить з когорти політиків від опозиційної політсили «Право і справедливість». Уже відомо, що протягом перших ста днів президента заплановано кілька закордонних візитів. Зокрема, участь у сесії Генеральної Асамблеї ООН наприкінці вересня. Але до сьогодні не названо перших столиць, які збирається відвідати президент. В його оточенні немає одностайності щодо цього питання, хоча Кшиштоф Щерський, який у адміністрації президента відповідатиме за питання зовнішньої політики, вважає, що, найімовірніше, це будуть Берлін, Париж та Брюссель. Про відвідини Києва жодної інформації поки що не з’являлося, натомість були чіткі заяви А. Дуди (ще в ході передвиборної кампанії), що він не має наміру відвідувати Москву, «поки не буде стабілізовано ситуацію в Україні».


Загалом А. Дуда обіцяє вести більш активну і відважну зовнішню політику, яка «підкреслюватиме польські інтереси» та матиме за мету виведення Польщі на позицію «локального лідера Центрально-Східної Європи». Стосовно України, на його переконання, Польща «повинна бути її своєрідним адвокатом, представником на міжнародному форумі» та «надавати нашій державі дипломатичну підтримку».


Офіційно головні напрями діяльності своєї адміністрації Анджей Дуда представить під час свого сьогоднішнього інавгураційного виступу в Сеймі. Проте вже напередодні, звертаючись з листом до своїх прихильників через видання «Газета Польська», він повідомив про свої перші ініціативи на посаді президента. Серед них — законопроект про зниження пенсійного віку, а також започаткування широких суспільних дебатів щодо нової конституції, оскільки чинна (1997 року) «була написана в інших політичних реаліях». Обґрунтовуючи необхідність нового Основного Закону, А. Дуда підкреслив, що нині, коли Польща є членом НАТО і ЄС, полякам слід «краще гарантувати суверенітет, подбати про збереження культурної ідентичності та забезпечення економічних інтересів».

Варшава.