У результаті дводенних переговорів у Мінську Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі так і не вдалося погодити документ про відведення озброєнь до 100 мм від лінії розмежування. У консультаціях підгрупи з безпеки брали участь представники так званих «ДНР\ЛНР», які відмовилися підписувати пункт домовленостей. Тим часом на передовій російсько-терористичні війська продовжують активно обстрілювати українські позиції й мирні населені пункти. Очевидно, коли стало зрозуміло, що одна з головних мирних угод залишиться не завізованою, Президент України в терміновому порядку 4 серпня скликав Воєнний кабінет, де заявив про необхідність створення плану оборони й координації дій органів влади на випадок ескалації напруженості в зоні бойових дій.

Нагадаємо, раніше в Генштабі ЗСУ заявляли, що ймовірність повномасштабного вторгнення збройних сил РФ залишається високою. Та й сам Головнокомандувач говорив про це. А ще військово-політичне керівництво країни на різних етапах розвитку ситуації на гарячому сході стверджувало, що є плани А, В, С і т. д., тобто ми готові до різного розвитку подій, пов’язаних з російською агресією. Але при цьому, схоже, основна ставка робилася на Мінські домовленості. Укотре, на жаль, наступили на ті ж граблі: вірити Путіну і його маріонеткам не можна — собі дорожче.
У столиці Білорусі намагалися домовитися про мир, а бойовики в цей час лупили по наших бійцях і мирних громадянах із різнокаліберної зброї, у тому числі із забороненої...


Зрозуміти стратегічні плани кремлівського наполеона непросто. У розв’язаній ним гібридній війні проти України, вочевидь, ці плани багатовекторні. При цьому деякі військові експерти переконані, що літній період (найсприятливіший для агресивних тактичних завдань противника) Росія не прогавить. І диверсії та теракти, які почастішали в прифронтових містах, активізація розвідки, передислокація техніки й живої сили ворога це підтверджують. Одним із можливих сценаріїв, який спробує реалізувати окупант, залишається продавлювання сухопутного коридору в Крим. Днями радник голови СБУ Юрій Тандит у телеефірі заявив, що особи з найближчого оточення російського президента пропонували обміняти українську льотчицю й народного депутата Надію Савченко на шлях із Ростова в Крим.


Судячи з усього, Москва не збирається відводити своїх бойовиків з українського сходу. Це ще й елемент силового тиску на політичні рішення офіційного Києва. При цьому реалізується паралельний варіант — приведення до влади в Україні своїх, проросійських, васалів будь-якими способами (на місцевих виборах, шляхом зміни Конституції і т. д.). А поки се та те, «русский мир» намагається закріпитися на окупованих територіях не тільки мілітаристськи. Росія перекидає на Донбас аграріїв із сільгосптехнікою, а в «ЛНР» уже триває збирання врожаю. Про це повідомляє координатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук.


«З Росії в райони, контрольовані «ДНР» і «ЛНР», ведеться перекидання сільгосптехніки. Перекидання сільгосптехніки зафіксоване в Амвросіївці, Краснодоні, Ровеньках. У південних окупованих районах Луганської області триває збирання врожаю, фіксується наявність російських фахівців», — зазначив Тимчук.


Росія має намір почати видавати паспорти жителям територій України, окупованих бойовиками «ДНР» і «ЛНР». Одна із цілей таких дій — «легітимізація» вторгнення військ РФ.


Про це пише в статті для «Апострофа» старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Анатолій Октисюк.


«Наявність на Донбасі громадян із російськими паспортами дає змогу РФ легітимувати свою військову присутність і тим самим виправдати хоча б перед росіянами свої агресивні дії», — вважає він. Як зазначає експерт, у цьому разі Росія може піти по придністровському сценарію й залишити на Донбасі значний військовий контингент, який, наприклад, виконуватиме «миротворчу місію». Тим більше що наявність спільного кордону спрощує рух військової техніки й живої сили, а також поставки військових.