«3 серпня співробітники Управління протидії злочинності у сфері економіки УМВС України в Рівненській області спільно з працівниками УСБ під час проведення санкціонованого обшуку в автомобілі марки «Мерседес-Бенц Спринтер» на вулиці Студентській у Рівному вилучили понад 2,5 тонни бурштину», — повідомили в прес-службі відомства. А вже наступного дня рекордний вантаж сонячного каменю виставили на оглядини для ЗМІ на подвір’ї МВС у столиці (на знімку).

 


«Ми вирішили показати вилучені 2 тонни 640 кілограмів сирцю бурштину, затримані на території Рівненської області, як елемент великої нашої розробки, яку ми готували кілька тижнів», — прокоментував подію міністр ВС Арсен Аваков. Він зазначив, що вартість вилученого становить понад три мільйони доларів, а операція проводилася спеціальною групою Міністерства внутрішніх справ за участю Державної фіскальної служби і податкової міліції.


По справі ж нині тривають слідчі дії. У Рівненській області вилучається обладнання для видобутку бурштину, його обробки, а також документація.

 

Тим часом

 

Уже наступного дня у ЗМІ з’явилася інформація про те, що конфіскований бурштин виявився... державним і належить ДК «Укрбурштин». Про це у коментарі УНН повідомив її виконавчий директор Олег Ярощук. І підприємство, за його словами, збирається позиватися до суду, щоб повернути мінерал.


Керівник «Укрбурштину» наголосив, що правоохоронним органам було своєчасно надано всі необхідні документи, які підтверджують законність видобутку цієї партії каменя. «Вони вже встигли накласти судовий арешт на бурштин. Наразі наші адвокати з’ясовують, як таке могло статися. Ми надавали правоохоронним органам усі необхідні документи, які підтверджують законність видобутку цієї партії бурштину», — розповів Ярощук.
За його словами, вилучений мінерал був підготовлений для проведення експертизи, яка мала встановити, що це справді бурштин, і визначити стартову ціну для його продажу. Крім того, сам продаж схвалено комітетом кредиторів компанії, а виручені кошти повинні були піти на погашення її боргів.


***


А поки у столиці з’ясовують, кому ж таки належить рекордна партія конфіскованого сонячного каменю, на Рівненщині співробітники податкової міліції виявили ще майже тонну бурштину та обладнання для його обробки на загальну суму близько 62 мільйонів гривень, повідомляє наш власкор Олександра ЮРКОВА. Обшуки проводились у рамках розслідування кримінального провадження, порушеного за ч. 2 ст. 212 стосовно посадових осіб двох підприємств, які в 2006—2012 роках під час імпорту бурштину ухилились від сплати двох мільйонів гривень податків.
Під час обшуків за адресами шести підприємств, які мали стосунок до незаконної діяльності, було виявлено 959 кг необробленого бурштину вартістю 8,4 млн. гривень та 100 кг обробленого вартістю близько 44 млн. грн., а також 27 верстатів для обробки каменю.


Вл. інф.


Фото з сайту kmu.gov.ua.