Кілька днів тому на Грушевського, 5, у знаменитій будівлі під куполом, представники понад 50 всеукраїнських громадських організацій разом з народними депутатами обговорили підсумки 6 місяців спільної роботи й затвердили плани на осінь. Результатом зустрічі стало створення Соціальної ради для постійного й конструктивного діалогу між громадянами та парламентом.


З кінця листопада 2014-го депутати від опозиції розробили так званий Соціальний пакет з 60 законопроектів. 7 — у підтримку чорнобильців, 9 —  для захисту інтересів інвалідів і ветеранів, 7 проектів, що відбивають сподівання пенсіонерів, і стільки ж — переселенців і мирних громадян, котрі залишилися на тимчасово окупованих територіях Донбасу, проекти законів, спрямованих на підвищення прожиткового мінімуму, урегулювання ситуації з тарифами на комунальні послуги, законопроект про громадський контроль. Ось далеко не повний перелік того, над чим законодавці й представники всеукраїнських громадських організацій усі ці півроку трудилися спільно.

 

 

«Однак ми з вами також прекрасно розуміємо, що сьогодні мало розробити й подати у Верховну Раду законопроект. Потрібно, щоб цей документ став законом. І тепер наше спільне завдання, щоб ці закони були прийняті. Щоб були виправлені всі ті помилки, які торкнулися мільйонів людей у країні й спричинили погіршення їхнього життя», — зазначила народний депутат, віце-прем’єр-міністр опозиційного уряду з соціальної політики й пенсійної реформи Наталія Королевська (на знімку). На її думку, багато її колег по парламенту вже зрозуміли, які помилки зробили, проголосувавши за зменшення соціальних гарантій для своїх співгромадян. І сьогодні час не шукати винних у тому, що вже відбулося, а знаходити виходи з ситуації, що склалася, зберігаючи тим самим соціальний мир в Україні.
Чимало з учасників круглого стола пропонували шляхи розв’язання проблем.


Необхідно створювати нові механізми, які б дали змогу підвищувати рівень життя українців навіть в умовах нинішньої економічної нестабільності, впевнена експерт Інституту соціального захисту Тетяна Бурлай. «Нині опрацьовується ідея формування в Україні інституту соціального інвестування. Першим кроком тут може бути створення Національного фонду соціальних інвестицій. Тут буде дуже важлива робота з реалізації великих соціально орієнтованих проектів, яка будуватиметься на принципах державного й приватного партнерства», — сказала вона.


Якщо влада не готова оперативно сама виправляти свої помилки, її має підштовхувати до цього громадянське суспільство, зокрема — шляхом подання позовів у суди, впевнена представниця «Народної колегії України» Галина Кулик.


Сама громадська діячка разом з колегою Іриною Касьян нині судиться з Кабінетом Міністрів. Вони вимагають від уряду підвищення прожиткового мінімуму, який, всупереч законодавству, так і не було переглянуто. «Коли ми подали цей адміністративний позов, ми звернулися по підтримку до всіх громадських організацій соціальної спрямованості. Уже є перші результати — наші вимоги підтримали Наталія Королевська й ще ряд народних депутатів, Громадська рада при Міністерстві соціальної політики. Сподіваємося, що зможемо виграти цей процес», — каже громадська діячка.


Від учасників зустрічі пролунало чимало й інших пропозицій. Підсумки підбила народний депутат і міністр соціальної політики в 2012—2014 роках Наталія Королевська. Соціальним захистом людей потрібно займатися системно й всебічно, на жоден день не припиняючи спільну роботу, впевнена вона.


Сьогодні командою однодумців розроблена Національна стратегія соціального розвитку України. П’ять ключових підходів, на яких базується цей документ, — це надійна й справедлива пенсійна система, виведення з тіні зарплат і докорінні зміни в сфері зайнятості, сучасна система соціального захисту населення й демонополізація ринку соціальних послуг, жорсткий контроль над використанням кожної соціальної гривні й працюючі програми соціально-економічного відновлення Донбасу.


«60 розроблених і зареєстрованих законопроектів — це те, що вже зроблено для реалізації цієї стратегії. Спільно ми продумали й прописали, що необхідно зробити як короткострокову програму щодо виходу із кризової ситуації», — підкреслила вона.


Найнеобхідніші кроки, які важливо зробити просто зараз, — це, по-перше, введення мораторію на підвищення тарифів на послуги ЖКГ і заморожування цін на соціально значимі товари. По-друге, підвищення соціальних стандартів. По-третє, ліквідація боргів з зарплати й створення нових робочих місць. Крім того, потрібно захистити громадян, які належать до найбільш уразливих категорій, і повернути їм ті соціальні гарантії, яких їх позбавили в 2015 році й без яких вони практично не можуть вижити. Ще одне найважливіше завдання, наголосила Наталія Королевська, — це допомога мирним людям, українським громадянам, які залишаються на неконтрольованих територіях.


«Наша сьогоднішня зустріч — ще один важливий крок до того, щоб разом з вами вирішити, що і як робити надалі, щоб захистити й підтримати соціально найнезахищеніших людей. Сьогодні, вислухавши вас, я ще раз переконалася: ми перебуваємо на правильному шляху. Впевнена, що разом ми можемо швидко й повно реалізувати наші проекти й зберегти соціальний мир у нашій країні», — сказала Наталія Королевська.


Фото надано прес-службою депутата.


Друкується за квотою депутатської фракції політичної партії «Опозиційний блок» у Верховній Раді.