Про перші результати боротьби з контрабандою доповів голова Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль на зустрічі з Президентом Петром Порошенком.


Глава держави, як повідомляє його офіційне інтернет-представництво, позитивно оцінив роботу, яку розгорнуло нове керівництво області у цьому напрямку. «Хочу привітати вас з першими успішними кроками. Я бачу, що нарешті на Закарпатті наводиться порядок, з’являється ефективна державна влада, нарешті відбувається жорстка координація між силовиками, правоохоронними органами», — сказав він на початку зустрічі, відзначивши, що здійснені кроки схвально сприймають не лише мешканці області, а й вся Україна.


Президент висловив переконання, що, окрім посилення контролю, ефективним у боротьбі з контрабандою буде початок роботи спільних пунктів пропуску із країнами, з якими межує Україна на Заході. За словами очільника Закарпатської ОДА, потік контрабанди на українсько-польському, українсько-словацькому, українсько-угорському кордонах «став повністю».


Геннадій Москаль поінформував, що задля ефективної боротьби з незаконним обігом підакцизних товарів було проведено спільну нараду за участі представників України, Угорщини, Румунії, Польщі, Словаччини. Під час зустрічі українська сторона особливо наголошувала на спільній відповідальності та необхідності об’єднання сил у питанні боротьби з незаконним обігом.


«На наше запрошення приїхали і митники, і прикордонники із суміжних країн. Розмова була дуже принциповою — якщо українські руки передають коробку з цигарками на кордоні, то чиї руки з Румунії, Польщі, Угорщини, Словаччини ту коробку беруть? Давайте будемо бити по руках з обох сторін», — сказав він.


За словами Г. Москаля, за результатами наради першою відреагувала Угорщина — було викрито склади з контрабандою, заарештовано значну кількість угорських митників, прикордонників.


Президент повідомив, що внесе до Верховної Ради як невідкладний законопроект про запровадження кримінальної відповідальності за контрабанду підакцизних товарів замість адміністративної, яка є нині.