Такого висновку дійшов Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, несподівано зайшовши до Хмельницького обласного управління соціального захисту. Зробив це до початку наради, на яку до Хмельницького були запрошені деякі міністри, представники влади шести областей.


— Після спілкування з відвідувачами стало зрозуміло, що людям навіть не пояснили до кінця, для чого потрібні субсидії. Довелось роз’яснювати, що, отримавши платіжку у вісімсот гривень за невисокої пенсії, шістсот гривень заплатить держава, і тільки двісті — власник житла. Але не всі співрозмовники вірять у це. Тільки з третього разу вдалося декого переконати. Тому завдання влади — активніше працювати на місцях, бути ближче і зрозуміліше для людей, — поділився враженнями Прем’єр-міністр перед учасниками наради.


Хоча в країні вже отримали субсидію два мільйони родин, і це у п’ять разів більше, ніж на цю пору торік, проте навіть не всі працівники органів соціального захисту до кінця зрозуміли важливість цієї соціальної програми і активно впроваджують її в життя, переконаний і міністр соціальної політики Павло Розенко. Для того, щоб виправити ситуацію, він готовий звернутися до Світового банку із проханням виділити додаткові кошти, щоб провести повторне навчання для працівників управлінь.


Крім того, урядовець наголосив, що органи соціального захисту мають активніше попрацювати до початку вересня, коли очікується новий наплив людей, що подаватимуть заяви на субсидію. Нині із заявами звернулось 2,5 мільйона. Тож за два наступні місяці, до початку опалювального сезону, потрібно оформити ще майже півтора мільйона субсидій.


Міністр проілюстрував стан справ на прикладі Хмельницької області. Нині тут оформлено субсидії для майже 100 тисяч господарств, а згідно з розрахунками, субсидії мають отримати 170 тисяч родин. Тож графік робіт дуже напружений.


Власне, з областей — учасників наради — лише Вінницька область успішно справляється із поставленими завданнями. Решта — перебувають у критичному стані.


Арсеній Яценюк повідомив також, що родини вдруге отримають по пошті нові бланки заяв на субсидії, де буде зменшено кількість пунктів для заповнення, а головне — прибрано всі цифри. Людям не потрібно буде збирати довідки для їх підтвердження, цим мають зайнятись органи соціальної служби. Керівники обласних і районних держадміністрацій нестимуть персональну відповідальність за оформлення субсидій. Хто не справиться із цим завданням, може втратити роботу.


Під час наради обговорили також стан підготовки до зими, розрахунки за житлово-комунальні послуги та енергоносії, стан доріг.


Віце-прем’єр-міністр Валерій Вощевський оприлюднив такі факти: із 14 теплоелектростанцій половина працює на вугіллі, яке знаходиться на непідконтрольній території. Тож поставки його ускладнені через воєнні дії. Для нормальної роботи енергетичної галузі потрібно забезпечити щоденне завантаження у сховища до мільйона тонн вугілля, наразі воно становить лише 400 — 600 тисяч тонн. Водночас закуплені за кордоном перші кілька десятків тисяч тонн вугілля, які вже прибули в країну, вдвічі дорожчі за вітчизняне.


Загалом не тільки підготовка до зими, а й функціонування всіх галузей економіки і соціальної сфери наступного року буде непростим. Бюджет передбачається дуже напружений. За словами високопосадовця, бюджет втратить доходи від Нацбанку, від імпортного збору, вдвічі зростуть витрати на субсидії. Крім того, значне фінансове навантаження пов’язане із воєнними діями. «У нас є додаткові джерела, тому прошу, щоб на місцях показали реальні картини по додаткових доходах, — попросив Яценюк. — Уряд шукає 12 мільярдів гривень, щоб допомогти людям. Це може бути або грошова компенсація, або підвищення мінімальної зарплати. Але для цього треба забезпечити доходи на місцях».


Перебуваючи в області, Арсеній Яценюк разом із міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим розпочали офіційний набір на службу до нових поліцейських підрозділів. Як повідомив Прем’єр-міністр, у грудні вони вже мають запрацювати в області.


Хмельницький.

 

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков представили хмельничанам нову поліцейську службу.


Фото автора.