Адміністрація президента Французької Республіки Франсуа Олланда поставила останню крапку в скандальній справі з «Містралями». На офіційному сайті Єлисейського палацу 5 серпня було повідомлено: «Президент Французької Республіки і президент Путін провели телефонні переговори, аби підтвердити досягнення згоди про розірвання контракту, підписаного у 2011 році. Він передбачав постачання двох кораблів докового типу «Містраль». У винятковому порядку і в повному обсязі Росії буде повернуто кошти, виплачені авансом за контрактом; російське обладнання, встановлене на кораблях... Отож Франція матиме всі права власності та свободу розпоряджатися двома вертольотоносцями».

Варто зауважити, що мова йде не про відшкодування в обсязі 1,2 мільярда євро, як заявляла й вимагала російська сторона, а лише про повернення Францією авансу, сплаченого РФ, сума якого не перевищує 100 мільйонів євро.


Незважаючи на потужне російське лобі та численні маніпуляції Кремля, французька дипломатія прийняла гідне рішення, розірвавши контракт, підписаний колишнім президентом Ніколя Саркозі, який кілька місяців тому закликав «поважати бажання Криму бути часткою Росії».


Ні для кого не є таємницею, що перешкод було чимало, і до останнього моменту доля вертольотоносців була під питанням. Не раз російські та проросійські мас-медіа повідомляли про постачання «Містралів» і поширювали чутки про «таємні угоди» між Францією та Росією, лякаючи пересічного француза жахливими економічними наслідками та зростанням безробіття у сфері військового морського будівництва в разі скасування контракту.


За кілька днів до оголошення про припинення контракту активізувалось і проросійське лобі. Захопивши шпальти симпатизуючої час від часу Росії Le Fіgaro, колектив французів з Москви «Вільні французи», створений проросійським політиком Ніколя Дюпон-Еньяном з латентними ультраправими поглядами, опублікував звернення. Він закликав зняти санкції з РФ та продати їй «Містралі». Ганебний заклик зібрав лише 3500 підписів, серед яких фігурували палкі захисники путінського режиму: зокрема, «сумнозвісний» Т’єрі Мар’яні, який наприкінці липня повіз французьку делегацію в окупований Крим, та Жак Сапір — медійний економіст з проросійськими поглядами.


Отже, припинення дії контракту про постачання «Містралів» є важливим меседжем не тільки для путінської Росії, а й для її неофіційних європейських фан-клубів євроскептиків і шанувальників Володимира Володимировича. Європа цінностей ще не вмерла!


Париж.