Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні повідомила, що 9 серпня вночі в Донецьку спалили чотири її автомобілі. Ще три було частково пошкоджено. В місії відповідальність за підпал покладено на «тих, хто контролює Донецьк». «Ми розглядаємо цей інцидент як акт цензури», — заявив в ефірі Громадського ТВ заступник СММ ОБСЄ Олександр Хуг. Він наголосив, що це не змусить місію залишити Донбас.

У МЗС України назвали «інцидент» більш жорстко — «актом вандалізму». В зовнішньополітичному відомстві наголошують на «неприпустимості будь-яких кроків, що загрожують безпеці чи обмежують діяльність спостерігачів», і закликають «усіх підписантів Мінських домовленостей поважати мандат СММ ОБСЄ і забезпечити їй вільний і безперешкодний доступ до всієї території окремих районів Донецької та Луганської областей, включно з усіма ділянками українсько-російського кордону».


Раніше директор департаменту політики і комунікацій міністерства Олексій Макеєв заявив: «Розцінюємо цей акт як чергову спробу підконтрольних Росії бойовиків залякати міжнародних спостерігачів СММ ОБСЄ та змусити місію припинити фіксацію порушень бойовиками Мінських домовленостей».


Як відомо, за три дні до пожежі в Донецьку відбулася демонстрація, у якій взяло участь кілька сотень осіб. Демонстранти звинувачували спостерігачів організації у загибелі людей у регіоні, закидаючи місії замовчування фактів. У неділю подібна акція відбулася в Луганську. На думку спостерігачів, обидві демонстрації були добре організовані й контрольовані.


Насправді останнім часом представники місії зробили кілька гучних заяв про реальний стан справ в зоні АТО. Зокрема, спостерігачі ОБСЄ вперше зафіксували ведення обстрілів з артилерії, розташованої у житлових масивах Донецька. Також спостерігачі повідомили про присутність в зоні АТО російських військовослужбовців... Проте така правда бойовикам, що контролюють Донецьк, не вигідна.

 

Журналісти біля обгорілих броньованих автомобілів місії ОБСЄ на стоянці перед резиденцією місії у Донецьку.

 

Фото Юлія ЗозулІ (Укрінформ).