Міністерство закордонних справ України підтвердило, що внаслідок нападу ісламських бойовиків, який стався в західноафриканській країні Малі, загинули двоє українських громадян — співробітників стабілізаційної місії ООН (МІНУСМА).


Минулої п’ятниці ісламські бойовики атакували військову базу в місті Севарі, але були змушені відступити до готелю Byblos, розташованого неподалік. Мешканців готелю, в тому числі співробітників стабілізаційної місії ООН, було взято в заручники. Протягом доби будівля перебувала в оточенні. В суботу силовики розпочали багатогодинний штурм. По завершенні операції в готелі було знайдено 13 загиблих: п’ять співробітників місії, чотири малійські військовослужбовці й  чотири бойовики, на одному з яких був пояс з вибухівкою.


Ще кілька працівників ООН вижили завдяки тому, що заховалися у шафах і добу спілкувалися із зовнішнім світом через мобільні телефони. Один співробітник (громадянин України) втік і дістався бази ООН, що розміщена за два кілометри. Як повідомила The Guardіan, у результаті операції сімох терористів затримали.


Учора генеральний секретар ООН Пан Гі Мун виступив із заявою, в якій засудив напад на миротворців ООН. За його словами, «подібні інциденти не зменшать рішучість ООН підтримувати намір народу Малі втілити в життя мирну угоду».


Уряд Малі вже тривалий час бореться з повстанцями-ісламістами на півночі країни. Три роки тому до миротворчого процесу приєдналися місія ООН та міжнародні сили.