Підготовка до опалювального сезону, робота аварійно-диспетчерських служб Хмельницької області, а також постачання газу та виплата заробітної плати кількатисячному колективу газівників краю опинилися на межі зриву. Така ситуація склалася через рішення НКРЕКП змінити розподіл коштів на ринку природного газу, що призвело до зупинки платежів між його учасниками. ПАТ «Хмельницькгаз» та ТОВ «Хмельницькгаз збут» не отримують своєї тарифної виручки, яка є єдиним джерелом доходів.

Як повідомляють у товаристві, зараз на рахунках ТОВ «Хмельницькгаз збут» заблоковано понад 17,8 мільйона гривень. Оскільки це підприємство створене лише на початку липня, весь його статутний капітал був використаний на поповнення електронного рахунку ПДВ з метою своєчасної реєстрації та надання податкових накладних для споживачів-платників ПДВ. Через це товариство не зможе сплатити податки до бюджетів усіх рівнів, єдиного соціального внеску, здійснити інші важливі виплати. Крім того, працівники «Хмельницькгаз збуту» залишаться без зарплати.


Через відсутність коштів у ПАТ «Хмельницькгаз» підприємство не може виконувати у повному обсязі роботи з підготовки області до осінньо-зимового періоду. Щоб взимку уникнути проблем з безперебійним та безаварійним газопостачанням, до кінця жовтня компанії необхідно замінити та капітально відремонтувати 37 кілометрів газопроводів, провести модернізацію ряду об’єктів систем газопостачання та замінити обладнання на 664 газорозподільчих підстанціях. На це потрібно щонайменше 18 мільйонів гривень, яких у підприємства наразі немає.


Така ситуація стримує інвестиційну програму компанії зі встановлення безплатних лічильників. 


«Криза у газовому секторі створена штучно через незаконні рішення та бездіяльність НКРЕКП та інших органів виконавчої влади. Проблема має бути вирішена найближчим часом, адже наслідки позначаться і на споживачах», — переконує перший заступник голови правління ПАТ Олександр Лоб.


Хмельницький.