За результатами оцінки діяльності членів уряду його голова Арсеній Яценюк у вересні запропонує парламентській коаліції новий склад і структуру Кабміну та ОДА. Про це глава уряду заявив у «10 хвилинах із Прем’єр-міністром», що транслювалися українськими телеканалами у неділю.

 

 

А. Яценюк нагадав, що в ході колегій у міністерствах ним було заслухано звіти всіх відомств і «поставлено чіткі завдання кожному міністру в тій галузі, за яку він відповідає»: «У вересні буде зрозуміло, що виконано, а що не виконано».


«За результатами оцінки діяльності кожного міністра я запропоную парламентській коаліції новий склад Кабінету Міністрів та нову ефективну структуру українського уряду, а також обласних державних адміністрацій», — повідомив прем’єр. «Це має бути не кількість, а якість. Не імітація, а відповідальність», — наголосив він.


А. Яценюк підкреслив також, що нині уряд працює над побудовою ефективної, якісної державної служби: «Для того, щоб чиновник, який надає послугу, розумів і знав, як забезпечити надання сервісів від держави для кожного. Для цього йому необхідні знання, досвід і достойний рівень матеріального забезпечення».


Водночас глава уряду наголосив, що Кабінет Міністрів і «надалі йтиме шляхом дерегуляції і зменшення повноважень»: «Яка наша мета? Чим менше урядових повноважень, тим менше проблем у людей, тим менше втручання держави у ваше повсякденне життя. І тим простіше жити, розвивати бізнес і працювати над тим, щоб Україна стала дійсно європейською державою».


«Для того, щоб ці механізми працювали, на центральному рівні також треба провести серйозні зміни», — підкреслив Арсеній Яценюк. Торкнувшись питання децентралізації, Прем’єр-міністр зауважив, що уряд не перебиратиме на себе додаткових функцій і повноважень, а, навпаки, віддаватиме владу на місця. «Зменшити ці функції і повноваження — відповідно зменшити бюрократію і корупцію, яка будувалася в країні два десятки років», — наголосив А. Яценюк. Відтак, наголосив прем’єр, органи місцевого самоврядування отримують відповідні повноваження, щоб надавати громадянам послуги безпосередньо в їх місті чи селі. Це, за словами А. Яценюка, дозволить отримати додаткові доходи для місцевих бюджетів: «У середньому кожна область від цієї децентралізації повноважень отримає від 70 до 150 мільйонів гривень — залежно від кількості населення. Це ті гроші, які підуть на соціальні питання, розвиток інфраструктури, на школи і лікарні».


Глава уряду нагадав, що Міністерством юстиції прийнято рішення про децентралізацію послуг із реєстрації бізнесу, оренди земельних ділянок і нерухомості.


Раніше, аби отримати довідку чи свідоцтво про право власності на нерухомість, потрібно було вистояти довжелезну чергу, заплатити в середньому 300 гривень хабара і ще чекати місяцями на те, щоб ця довідка прийшла. Нині ж таку довідку, як і виписку про дані реєстрації свого бізнесу, можна отримати он-лайн.


Уже сьогодні, за словами А. Яценюка, 20 відсотків адміністративних послуг надаються не в паперовій, а в електронній формі: «47 тисяч українців скористалися можливістю не стояти в черзі, не платити хабара, не шукати знайомого в тому чи іншому державному відомстві, а просто через Інтернет заповнити форму і отримати в електронній формі відповідну довідку».


Крім того, зазначив глава уряду, уже 250 пар скористалися можливістю подати документи на одруження через Інтернет.

 

Цитата

 

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк: «Сім тисяч нотаріусів та представники органів місцевого самоврядування отримують право реєструвати і видавати довідки у кожному селі й містечку. Така послуга буде доступна кожному з першого жовтня. Нині ми проводимо тренування і навчання як нотаріусів, так і представників органів місцевого самоврядування, щоби оренда землі, свідоцтво про право власності та реєстрація бізнесу відбувалися безпосередньо там, де ви проживаєте».


Вл. інф.