Ситуація на сході країни загострюється. Проросійські бойовики продовжують у свій спосіб дотримуватися так званих мирних домовленостей, обстрілюючи позиції українських військових. До того ж — із наростанням сили. За позавчорашню добу було зафіксовано 127 ворожих обстрілів позицій сил АТО. Це — найбільша кількість з часу завершення битви за Дебальцеве. Причому — кожен третій обстріл бойовики вели з важкого озброєння, повідомив під час брифінгу в столиці Андрій Лисенко, речник адміністрації Президента України з питань АТО.


Ескалацію конфлікту проросійські терористичні угруповання продовжили і наступного дня. Учора, близько 3-ї години ночі, після проведення масованої артилерійської підготовки, кількасот бойовиків за підтримки 10 танків, 10 БМП та іншої техніки перейшли у наступ в районі населеного пункту Старогнатівка. Та завдяки професійним діям військовослужбовців ЗСУ спробу наступу було зупинено: противник зазнав значних втрат та був відкинутий на два-три кілометри. У ході контратаки наші військові зайняли вигідні позиції, повернули контроль над стратегічними висотами, розповів Андрій Лисенко. За даними РНБО України, один український військовий загинув, 16 отримали поранення, ще один боєць зник безвісти.


До речі, загострення ситуації на лінії зіткнення не лишилось непоміченим офіційним Києвом. Учора зранку Президент України Петро Порошенко провів нараду за участю керівників силового корпусу — секретаря РНБО Олександра Турчинова, начальника Генштабу Віктора Муженка та міністра оборони Степана Полторака. За дорученням Президента до місця бойового зіткнення прибуло керівництво АТО.
Українські військові повністю контролюють ситуацію, повідомляє сайт глави держави. Петро Порошенко також доручив поінформувати про всі порушення режиму припинення вогню з боку бойовиків СЦКК та ОБСЄ, а також долучити місію ОБСЄ до спостереження для запобігання обстрілів у майбутньому.


Станом на 13:10 всі бої під Старогнатівкою стихли. Один боєць ЗСУ загинув, ще 9 поранено. Про це «Українській правді» повідомив керівник прес-служби Генштабу Владислав Селезньов. Тим часом, інтернет-ресурс «Цензор. нет» з посиланням на начальника Медичного управління та реабілітації «Правого сектору», повідомив про те, що у результаті бою під Новоласпою 7 українських військових загинули, ще 11 — поранено.


Вл. інф.