Громадські активісти та волонтери підписали офіційний лист-звернення до Президента України з проханням підтримати проект «Крокуймо до миру: соціальна адаптація, психологічна реабілітація учасників АТО». У рамках цієї ініціативи військові, які повернулися до мирного життя, споруджуватимуть для себе у Київській області котеджне містечко та логістичний комплекс з вирощування та зберігання овочів. У такий спосіб бійці пройдуть соціально-психологічну реабілітацію, отримають житло, роботу та нову професійну кваліфікацію одночасно.


«Герої потребують підтримки не лише на війні, а й удома», — зазначив представник громадської організації «Центр міжнародної безпеки» Валерій Кравченко. Він переконаний, що забезпечення базових потреб дасть військовослужбовцям змогу успішно та швидко інтегруватись у мирне середовище.


«Житло і робоче місце будуть створені реабілітованими з використанням вироблених на місці локації матеріалів під керівництвом групових інструкторів-психологів», — розповів автор проекту, президент ГО «Вільна генерація» Олексій Сатов.


Вартість будівництва житла і робочого місця стане державі всього в шість тисяч гривень за квадратний метр готової житлової площі (помешкання — 50—80 кв. м), а енергоефективні будматеріали дадуть змогу заощаджувати на опаленні до 80%. У рамках пілотного проекту планують звести 150 таких комплексів протягом 7—12 місяців.


Уся концепція, від управління організацією процесів до технології будівництва, матеріалів і устаткування розроблена українськими винахідниками і аналогів у світі не має.