Вимушених переселенців із окупованих територій Донбасу найбільше хвилюють дві нерозв’язані проблеми: компенсація за втрачене житло та жорстка пропускна система. Про це говорили учасники форуму, що проходив у Слов’янську, «Донбас — Україна. Порядок денний» народний депутат України від фракції «Самопоміч», член Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики Наталія ВЕСЕЛОВА й юрист волонтерської ініціативи «Восход SOS» Левон АЗІЗЯН.

 

Право є, а закону немає


«Усе, що пов’язане з переселенцями, жителями зони АТО, мене хвилює і напряму стосується, — підтверджує Наталія Веселова. — Ці питання доводилося вирішувати ще задовго до мого обрання депутатом, коли була сама спочатку біженкою з Донецька, потім волонтером, засновником благодійного фонду «Допомога батальйону «Донбас». Постійно беру участь у робочій групі при СБУ з питань удосконалення пропускної системи».
За словами депутата, якщо і буде законопроект затверджений Верховною Радою, його дія зможе поширюватися на визволені в майбутньому території Донбасу. Джерела фінансування взагалі поки що не визначені (це сьогодні найбільше і стримує депутатів від голосування по документу). Якщо закон буде прийнято, вже на наступний рік необхідно закладати в держбюджет відповідні затрати.


За зруйноване житло — чотири варіанти компенсацій


За словами Наталії Веселової, робоча група за участю Міністерства регіонального розвитку зараз готує певний пакет нормативних документів, яким передбачено чотири види компенсацій. По-перше, через відновлення пошкодженого або зруйнованого житла за рахунок держави. Другий вид — компенсація з переходом права власності державі. При цьому громадянин, чиє житло постраждало, може одержати грошове відшкодування, але його житло буде передано в державний житловий фонд. Третій вид — коли власник сам відбудував житло, не чекаючи допомоги, і розроблений механізм дозволить громадянам компенсувати їхні затрати. Нарешті, четвертий вид передбачає відновлення житла за рахунок волонтерських коштів, благодійної підтримки від міжнародних організацій-донорів і т. д.


У будь-якому разі, і в цьому були солідарні всі учасники дискусії в Слов’янську, громадянам, чиє житло або майно постраждало від війни на Донбасі, уже зараз треба подбати про складання необхідних актів та інших підтверджувальних документів. Допомогти ж людям в оформленні такої документації можуть і повинні органи влади на місцях, у містах і районах, де розмістилися вимушені переселенці.


Юрист Левон Азізян звернув увагу і на наявність іншої проблеми: житло багатьох переселенців не було знищене чи зруйноване. Але, не маючи можливості зараз скористатися ним, переселенці на новому місці купують або будують для себе новий «дах над головою». У такому випадку люди потребують доступу до пільгових кредитів і інших видів сприяння.


Потрібен державний орган по роботі з переселенцями


По кожній із цих територій потреби переселенців дуже різні. У п’ятьох східних областях — Харківській, Запорізькій, Дніпропетровській, на визволених територіях Донецької та Луганської областей — зосереджено 77 відсотків усіх внутрішньо переміщених осіб. Найбільша проблема цих людей — пошук роботи. Працездатним людям доводиться, по суті, складніше за всіх, бо про соціально незахищених, дітей, літніх подбати зазвичай є кому. А от працездатні опікуються про себе самі, причому не завжди успішно. І це сьогодні чи не найвразливіша частина внутрішньо переміщених громадян.


Недосконалості пропускної системи також активно обговорювалися на форумі в Слов’янську. Проблема ускладнена тим, що сьогодні працюють лише три пропускні пункти із зони АТО. Надзвичайно складною залишається і процедура оформлення перепусток, яка для значної частини жителів Донбасу встигла перетворитися на майже нескінченний процес.


Учасники дискусії зійшлися в думці: необхідне створення єдиного державного органу по роботі з переселенцями в Україні. Завданням такого органу має стати координація спільних дій держави, неурядових і міжнародних організацій, волонтерських ініціатив з надання підтримки внутрішньо переміщеним особам. А конкретними напрямками роботи — розв’язання юридичних, правових, житлових і інших актуальних для переселенців проблем, їх соціалізація на нових місцях проживання в довгостроковій перспективі, створення сприятливих умов для виїзду та подальшої адаптації потенційних переселенців, що перебувають поки що в зоні АТО.
Слов’янськ.


Донецька область.

 

 Цифри і факти

 

Сьогодні в Україні налічується близько півтора мільйона вимушених переселенців, 95 відсотків яких становлять жителі Донецької та Луганської областей. Різні регіони мають різні потреби, згідно з якими Державна служба України з надзвичайних ситуацій навіть розділила територію України на умовні п’ять зон: 


1) безпосередньо окуповані території Донецької та Луганської областей; 
2) прифронтові території, розташовані вздовж лінії розмежування; 
3) території п’яти східних областей; 4) АРК і місто Севастополь; 
5) уся інша територія України.      

 

Пряма мова    

Наталія Веселова, народний депутат України:

 


«Парламентом ще в минулому скликанні було прийнято Закон «Про захист прав внутрішньо переміщених осіб», який став справді своєчасним документом, що дав змогу хоча б розпочати роботу щодо переселенців. Нині у Верховній Раді розглядається законопроект № 2166-2167, згідно з яким також розширюються права переселенців у питаннях одержання житла, надання земельних ділянок і т. д. — для того, щоб закріпити право внутрішньо переміщених осіб на компенсацію за пошкоджене та втрачене майно. Так, законопроектом № 2167 закріплюється право громадян, чиє житло та майно постраждало, на одержання відшкодування, але жодних конкретних механізмів і насамперед джерел фінансування там не прописано. Насправді надання таких компенсацій передбачено Цивільним кодексом України, та він... відсилає до відповідного закону України, який ще має бути написаний. Слов’янська міська рада має певний досвід вирішення таких питань, коли у робочих групах шляхом обстеження постраждалих житлових об’єктів були вироблені перші обсяги для належної допомоги, що її люди, втім, дотепер так і не отримали, або одержали у вигляді волонтерської підтримки, на благодійних засадах і не більше».             

 

Дискусія про проблеми переселенців на форумі видалася гарячою.


Фото автора.