«Ескалація проросійських сепаратистів в Україні: танкове вторгнення, спалені машини ОБСЄ. Чіткий сигнал для всіх противників санкцій», — написав на своїй сторінці в Твіттері міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкавічюс. У Сполучених Штатах також покладають відповідальність за загострення ситуації на Донбасі на сепаратистів. Зокрема, прес-секретар Держдепартаменту Джон Кірбі зауважив під час брифінгу: «Росія і сепаратисти, яких вона підтримує, не можуть одночасно говорити про мир і воювати. Якщо вони хочуть миру, то вони повинні повністю дотримуватися угод про припинення вогню, досягнутих у Мінську».


Україна поінформувала ЄС та ОБСЄ про потужні артобстріли позицій Збройних Сил і попередила, що вестиме артилерійський обстріл у відповідь, аби стримати свої позиції, що відповідає Мінським угодам.

У зв’язку із цим міністр закордонних справ Павло Клімкін провів телефонні розмови з колегами з Німеччини та Франції — Франком-Вальтером Штайн-маєром та Лораном Фабіусом. Сторони дійшли згоди щодо необхідності чотиристоронніх консультацій за участі Росії.


Під час телефонної розмови з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим Павло Клімкін наголосив, що «провокації у Широкиному та зухвала атака підтримуваних Росією бойовиків у напрямку населеного пункту Старогнатівка є свідомими кроками, які мають на меті підірвати зусилля з реалізації ініціативи щодо відведення озброєння калібром менше 100 мм та деескалації ситуації навколо Широкиного». Як повідомляє прес-служба МЗС, Павло Клімкін заявив, що «Росія має вжити всіх можливих заходів, щоб запобігти подальшому загостренню на Донбасі», зробивши акцент на інциденті з підпалом чотирьох автомобілів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ у Донецьку, який стався одночасно із згаданими провокаціями та був спрямований на те, щоб позбавити ОБСЄ можливості фіксувати порушення Мінських домовленостей.