Внутрішньо переміщені особи в Україні перебувають у кращих умовах порівняно з низкою інших країн. Такий висновок зробив директор Програми розвитку ООН в Україні Янтомас Хімстра після відвідування у Харкові обласного й міського центрів зайнятості спільно з головою Держслужби зайнятості України Ярославом Кашубою. «Я був приємно здивований, побачивши, що в Україні певні служби та організації займаються потребами внутрішньо переміщених осіб. Наприклад, такої підтримки я жодного разу не бачив у Сирії — країні, де я працював і звідки виїхав два місяці тому», — цитує дипломата Укрінформ.

«Україна — це, звісно, не Африка й не Близький Схід, тут внутрішньо переміщені особи перебувають у значно кращих умовах. У тих країнах, де є подібна проблема, взагалі відсутня система працевлаштування», — переконаний директор ПРООН в Україні.


Пан Хімстра здивований рівнем співпраці між урядом і неурядовими організаціями. Також він оцінив оновлену систему працевлаштування переселенців, відповідно до якої безробітним дають не гроші, а роботу з гідною зарплатою. «Якщо уряд і надалі підтримуватиме такі дії, ми також надаватимемо допомогу від ПРООН і навіть збільшуватимемо її. Наші програми спрямовані на те, щоб переміщені особи мали можливість створити власний бізнес», — додав пан Хімстра.


Як повідомив Укрінформ, у Харківському обласному центрі зайнятості вже підготовлені й чекають фінансування 80 бізнес-пропозицій для переселенців, яких можна підтримати за допомогою малих грантів.