Попри нинішнє безпрецедентне за обсягами фінансування війська, коштів на реалізацію повномасштабного переозброєння української армії в країні немає і найближчим часом, найімовірніше, не буде. Про це учора під час круглого столу в столиці заявив народний депутат, координатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук (на знімку ліворуч). За його словами, нині потрібно шукати здоровий баланс між амбіціями та реальними можливостями. І розуміти: пріоритет номер один для країни — забезпечення потреб АТО.

 


— Через півтора року російської агресії стан забезпечення наших Збройних Сил модернізованими та капітально відремонтованими системами озброєння надзвичайно низький. Понад те, ми тільки розпочали створення тих типів озброєння, які потрібні, аби протистояти Росії, — зізнався народний депутат, голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський (на знімку праворуч). — Не змінивши принципи функціонування нашого військово-промислового комплексу, ми не зможемо протистояти російській загрозі.


Готується законопроект, покликаний демонополізувати галузь військово-промислового комплексу. «Тому що, попри всі зусилля, ВПК не дає відповіді викликам, які стоять перед нами. Десятки заводів фактично не працюють. Необхідні кошти інвесторів, залучення зовнішніх інвестицій, технологій. Ми повинні розуміти, що створити всю гаму озброєння ми не зможемо. Саме тому потрібно шукати альтернативну систему озброєння і йти шляхом, яким пішли, приміром, Туреччина та Польща», — сказав С. Пашинський.


Ключові моменти, на яких акцентував увагу пан Пашинський, — протитанкова та протиповітряна оборони, модернізація артилерійських систем. Крім того, за словами Валентина Бадрака, директора Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння, нарешті потрібно вибудувати дієву вертикаль управління оборонною промисловістю. Та не можна забувати, що українська «оборонка» може задовольнити до 30% потреб армії. «Отримання ліцензії, купівля технологій, прихід західних компаній на ринок України — усе це лишатиметься словами, поки не з’являться закони про військово-технічне співробітництво, про захист іноземних інвестицій, про державно-приватне партнерство тощо», — зазначив В. Бадрак. Ще одним із пріоритетів має стати створення зброї стримування, насамперед ракетної. Та найголовніше, упевнений пан Бадрак, поки в країні не з’явиться нарешті нова воєнна доктрина, в якій не буде офіційно проголошено курс на створення професійної армії, усі розмови про майбутнє військ лишатимуться лише словами.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.